Na hlavný obsah

Poľnohospodári v tomto roku čerpali takmer 700 miliónov eur

Činnosť Pôdohospodárskej platobnej agentúry ovplyvňovala pandémia.

Poľnohospodári v tomto roku čerpali takmer 700 miliónov eur
Na snímke poľnohospodári počas hnojenia pôdy v Mojšovej Lúčke pri Žiline Foto: TASR

V tomto roku vyplatila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) k 14. decembru 2020 poľnohospodárom na všetkých podporách takmer 675 miliónov eur, z toho za december takmer 308 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa agrorezortu Anežka Šrojta Hrdá.

Zároveň dodala, že administrovanie podpôr PPA bolo v roku 2020 ovplyvňované viacerými rizikovými faktormi, najmä pandemickou situáciou, udelením skúšobnej lehoty na akreditáciu a viacerými personálnymi zmenami vo vedení organizácie.

V prípade priamych podpôr vystavili rozhodnutia pre 15 schém v celkovej výške takmer 384 miliónov eur. Ďalších 3,6 milióna eur putovalo na dobytčie jednotky. V súvislosti s priamymi platbami na zvieratá agentúra vyplatila takmer 20 miliónov eur.

V rámci Programu Rozvoja vidieka SR 2014 -2020 vyhlásili v tomto roku päť výziev a celkovo z programu na projekty vyplatili takmer 130 miliónov eur.

Štátnu pomoc poskytli v rámci 10 podporných schém, na ktoré bolo vypísaných 13 výziev a prijatých 3 483 žiadostí, v objeme 12 miliónov eur.

Do konca roka 2020 predpokladá poskytnutie finančných prostriedkov vo výške takmer 38 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika