Na hlavný obsah

Pomenovanie nemeckej reštaurácie po protimafiánskych bojovníkoch podráždilo taliansku vládu

Frankfurtská reštaurácia nesie meno Falcone & Borsellino.

Pomenovanie nemeckej reštaurácie  po protimafiánskych bojovníkoch podráždilo taliansku vládu
Na archívnej snímke z roku 1990 talianski prokurátori Giovanni Falcone (vľavo) a Paolo Borsellino. Foto: TASR/AP

Pomenovanie nemeckej pizzerie po dvoch sicílskych prokurátoroch, ktorých zavraždila mafia, rozladilo taliansku vládu, ktorá to považuje za urážku dlhoročného boja proti organizovanému zločinu. Podľa denníka The Times majitelia reštaurácie Falcone & Borsellino vo Frankfurte nad Mohanom vo svojom podniku použili portréty oboch mužov a zároveň zákazníkov lákajú na výzdobu spojenú s mafiánskou tématikou. Na stenách visia napríklad fotografie z filmu Krstný otec a jedálne lístky sú prestrieľané guľkami.

Pre pomenovanie reštaurácie sa obrátila na nemecký súd sestra Giovanniho Falconeho, ktorého zavraždila sicílska mafia Cosa Nostra v roku 1992. Podľa nej majitelia poškodili dobré meno rodiny. Súd ale v novembri žalobu zamietol s tým, že povesť Marie Falconeovej žiadnu ujmu neutrpela.

„Nemecký súd rozhodol, že si (obaja sudcovia) nezaslúži žiadnu ochranu. Ako keby mafia bola len hra alebo zábava, ako by to bola len vzdialená spomienka, na ktorej sa teraz môžeme zasmiať. To ale nie je pravda,“ napísal na facebooku taliansky minister zahraničia Luigi Di Maio.

Vec sleduje aj rezort spravodlivosti

Talianske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že bude iniciovať rozhovory s nemeckými úradmi a pokúsi sa im vysvetliť, prečo celú vec považuje za veľmi citlivú.

Talianske veľvyslanectvo v Berlíne vyjadrilo hlbokú ľútosť, že mená oboch mužov využili pre „komerčný projekt, ktorý bagatelizuje organizovaný zločin“.

Falconeová s majiteľmi reštaurácie vôbec nekomunikovala a obrátila sa priamo na súd. Spoločnosť, ktorá podnik vlastní, ale uviedla, že neplánuje pizzeriu premenovať, a ospravedlnila sa.

Architekti maxiprocesu

„Nikdy nebolo naším úmyslom zľahčovať organizovaný zločin, glorifikovať mafiu alebo raniť city rodinných príslušníkov sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina alebo nevinných obetí mafie,“ uviedla firma Pratolino vo svojom vyhlásení.

Sudca Falcone viedol tvrdý boj s talianskou mafiou. V roku 1984 sa mu podarilo presvedčiť jedného z jej vysokopostavených členov – Tommasa Buscettu – k spolupráci s vyšetrovateľmi, čo umožnilo prvý „maxiproces“ s talianskou mafiou (1986-1992). Obžalovali v ňom bolo 475 ľudí, 340 odsúdili, z toho dve desiatky na doživotie.

Na archívnej snímke z 23. mája 1992 pohľad na diaľnicu po atenáte na talianskeho prokurátora Giovanniho Falconeho, jeho manželky a 3 telesných strážcov.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Falcone a jeho nástupca Paolo Borsellino sa v roku 1992 stali obeťami dvoch atentátov, pri ktorých zomrelo aj niekoľko ďalších ľudí, vrátane Falconeho manželky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet