Na hlavný obsah

Poslanci presunuli hlasovanie o núdzovom stave, novelu potrebujú schváliť čím skôr

Od núdzového stavu závisí vyhlásený zákaz vychádzania.

Poslanci presunuli hlasovanie o núdzovom stave, novelu potrebujú schváliť čím skôr
Poslanci Národnej rady SR. Foto: SITA

Parlament presunul hlasovanie o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá by umožnila predlžovať núdzový stav. Keďže niekoľko poslancov má pozitívny test na koronavírus a ďalší sú v karanténe, koalícia nemala dostatok hlasov na schválenie ústavného zákona. Potrebných je 90 hlasov. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vidí viaceré možnosti, ako situáciu vyriešiť. Jednou z nich je, že poslanci sa k novele opätovne zídu ešte v tomto roku.

Hlasovať by sa malo na „najbližšej schôdzi NR SR podľa toho, ako ju predseda NR SR zvolá“. Tá je pritom naplánovaná až na koniec januára. Aktuálne vyhlásený núdzový stav sa skončí 29. decembra, a s ním aj zákaz vychádzania a lockdown vyhlásený vládou, ktoré majú platiť do 10. januára 2021.

Z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu , ktorú poslanci potrebujú schváliť, vyplýva, že vláda by mohla vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Odsúhlasiť to však bude musieť parlament, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu. Cieľom novely zákona o Ústavnom súde SR je zas to, aby rozhodnutie o predĺžení núdzového stavu mohol preskúmať Ústavný súd SR tak, aby sa tak zabránilo politickému zneužívaniu núdzového stavu.

Hlasovanie o novelách sa už raz presunulo, pretože koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény. Na schválenie novely ústavného zákona totiž treba 90 hlasov poslancov.

Hlasovanie odložili zo zdravotných dôvodov

„Sme, samozrejme, k dispozícii do 29. decembra kedykoľvek prísť, ak bude pandemická situácia taká, že kolegovia budú zdravotne v poriadku a budeme môcť zákon schvaľovať,“ povedal po skončení schôdze podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). O termíne, kedy by sa mohli poslanci opäť stretnúť na hlasovaní, sa podľa neho ešte nerozprávali.

Podľa Grendela sa viacerí poslanci zo štvrtkového hlasovania zo zdravotných dôvodov ospravedlnili, preto nemohli o legislatíve, na ktorú je potrebná ústavná väčšina, rozhodnúť.

Kabinet núdzový stav pre pandémiu koronavírusu vyhlásil v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu od 1. októbra na 45 dní, následne ho od 15. novembra predĺžil o ďalších 45 dní.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle platného zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle aktuálnej zákonnej úpravy trvať 90 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko