Na hlavný obsah

Postaral sa o veľký rozmach módy. Zomrel Pierre Cardin

Dožil sa 98 rokov.

Postaral sa o veľký rozmach módy. Zomrel Pierre Cardin
Módny návrhár Pierre Cardin. Foto: TASR/AP

Zomrel francúzsky módny návrhár Pierre Cardin, vizionársky stylista a priekopník prêt-à-porter – konfekčného odievania, ktoré módu sprístupnilo širšej verejnosti. Pierre Cardin bol držiteľom niekoľkých rádov a ocenení a členom francúzskej Akadémie krásnych umení. Zomrel vo veku 98 rokov v Americkej nemocnici v Paríži. Agentúre AFP jeho úmrtie oznámili pozostalí.

„Deň veľkého smútku pre celú našu rodinu, Pierre Cardin už nie je. Skvelý návrhár, ktorým bol, prešiel storočím a zanechal Francúzsku a svetu jedinečné umelecké dedičstvo v móde a nielen v nej,“ napísala rodina vo vyhlásení.

Syn talianskych prisťahovalcov z Benátska sa najprv vyučil za krajčíra. Túžil po kariére herca, venoval sa tancu a modelingu, ale nakoniec začal pracovať v ateliéri Christiana Diora. Svoj prvý butik s dámskou módou s názvom Eva otvoril otvoril vo svojich 32 rokoch v roku 1954, o tri roky neskôr nasledoval butik Adam a móda pánska. Zručne pracoval s konceptom licencií a výrobky s jeho značkou – od kravát, cez cigarety, parfumy až po minerálku – sa predávali po celom svete, píše AFP.

Medzi prvými začal pôsobiť v Ázii, najprv v Japonsku a neskôr v Číne. Jeho podnikateľský duch u niektorých budil obdiv, u iných opovrhnutie. Hoci už sám nenavrhoval pre módne prehliadky, zostal v módnej brandži a vzal pod svoje krídla niektorých začínajúcich návrhárov, píše Reuters. Medzi jeho prvých žiakov patril Jean Paul Gaultier. V roku 2011 oznámil, že by chcel predať svoje impérium, nenašiel však kupca.

Pierre Cardin sa stal prvým módnym návrhárom, ktorý vstúpil do francúzskej Akadémie krásnych umení a svojím spôsobom tak potvrdil, že móda je umením. Od roku 1991 bol veľvyslancom dobrej vôle UNESCO, podporoval aj Organizáciu pre výživu a poľnohospodárstvo Spojených národov (FAO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet