Na hlavný obsah

Pozor na falošné vakcíny, upozorňuje Úrad priemyselného vlastníctva

Môžu sa šíriť aj v úvodných fázach.

Pozor na falošné vakcíny, upozorňuje Úrad priemyselného vlastníctva
Na snímke ampulka s vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNtech. Foto: TASR/AP

Predseda Úradu priemyselného vlastníctva SR (ÚPV SR) Matúš Medvec priblížil, že trestná činnosť súvisiaca s falšovaním farmaceutických výrobkov neprestáva ani počas pandémie koronavírusu. Na schválenie vakcín niektorých farmaceutických firiem a na spustenie procesov vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 zareagovali aj skupiny organizovaného zločinu a prispôsobili svoje metódy a ponuky falošných produktov.

Medvec poukázal na posledné známe falšovanie vakcín, ktoré odhalila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v Mexiku v októbri 2020. Falošná vakcína proti chrípke mala iné číslo šarže a dátum exspirácie ako originálne výrobky a dotknutá farmaceutická spoločnosť potvrdila, že tento výrobok nevyrábala ani nedistribuovala.

Medvec podotkol, že falšovanie vakcín sa môže diať aj v úvodných fázach, keď ich bude v obmedzenom množstve, avšak dopyt po nich bude zásadne vyšší. Upozornil, že podvodné farmaceutické výrobky inzerované ako výrobky, ktoré údajne liečia alebo zabraňujú ochoreniu COVID-19, sú už v predaji, aj keď vakcína na ochorenie bude distribuovaná cez oficiálne kanály.

„Čierny trh na internete pomocou reklám ponúka farmaceutické výrobky na prevenciu ochorenia COVID-19. Počet ponúk má rastúcu tendenciu s príchodom schválenej vakcíny a s jej obmedzenou dostupnosťou v úvodných fázach distribúcie. Podvodné farmaceutické výrobky sú často krát inzerované pod značkami originálnych farmaceutických spoločností. Preto apelujeme výlučne na využívanie oficiálnych, štátom garantovaných a licencovaných distribučných kanálov, ktoré nepredstavujú zdravotné riziká,“ zdôraznil.

Občanom, ktorí majú pochybnosti o pôvode alebo pravosti konkrétneho farmaceutického výrobku, Medvec odporúča, aby si preverili ich registráciu, alebo aby kontaktovali príslušné orgány. „Výrobcovia vakcín majú právo na ich patentovú ochranu. Veľa sa diskutuje o tom, že patentová ochrana vakcín môže byť prekážkou ich dostupnosti pre všetkých,“ konštatoval s tým, že patentová ochrana zaisťuje rentabilnosť výskumného a produkčného procesu a vo všeobecnosti prispieva k urýchleniu inovácií. Medvec doplnil, že patentová ochrana vakcín je právo a nie povinnosť, napríklad spoločnosť Moderna sa vzdala svojich patentových práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko