Na hlavný obsah

Pre pandémiu horia tiesňové linky. Psychológovia sa obávajú Vianoc

Stúpa počet prípadov domáceho násilia aj myšlienok na samovraždu.

Pre pandémiu horia tiesňové linky. Psychológovia sa obávajú Vianoc
Ilustračná snímka Foto: TASR

Psychológovia z občianskeho združenia (OZ) IPčko budú ľuďom k dispozícii aj počas sviatkov. Uviedol to programový riaditeľ OZ IPčko Marek Madro. K dispozícii bude stovka poradcov, ktorých bude možné kontaktovať prostredníctvom e-mailu, chatu, video alebo telefonického hovoru.

Podľa IPčka počet ľudí, ktorí žiadajú o pomoc pred Vianocami stúpa, situáciu navyše zhoršuje pandémia. „Tohtoročné Vianoce budú mimoriadne náročné. Počet kontaktov v posledných dňoch stúpa, za čo môže okrem sviatkov aj pandémia koronavírusu. Preto v najkritickejšie dni vo večerných hodinách budeme v pravidelných dvojdňových intervaloch aj streamovať na sociálnej sieti twitch. Ľudia sa budú môcť psychológov pýtať naživo cez chat,“ povedala riaditeľka IPčka Gabriela Zúbriková.

Okrem stovky poradcov bude pre ľudí pripravený aj krízový intervenčný tím zložený z 12 najskúsenejších odborníkov z IPčka. Členovia tímu budú pripravení prísť za ľuďmi a pomôcť aj osobne.

„Vianoce sú najkritickejším obdobím roka. Počas tých minulých sme mali denne 80 kontaktov. Pandémia však rapídne zvyšuje ich počet. V novembri 2020 sme denne v prieme pomohli 280 ľuďom. To je len oproti predchádzajúcemu mesiacu nárast o 150 percent,“ uviedol člen tímu krízovej linky pomoci Boris Katrušín.

Viac ako 1 000 ľudí zvažovalo samovraždu

Počas novembra psychológovia z IPčka poskytli na linkách pomoc 4 015 volajúcim. Z toho v 3 126 prípadoch išlo o deti a mladých do 18 rokov.

Túto vekovú skupinu počas Vianoc trápia najmä pocity osamelosti, myšlienky na samovraždu a samovražedné tendencie, domáce násilie alebo sexuálne zneužívanie či vzťahy s rovesníkmi. Na odborníkov sa obracajú aj pre depresiu, partnerské vzťahy, stres a psychosomatiku, potvrdenie ochorenia COVID-19 v rodine či rodinné konflikty.

Riaditeľ Občianskeho združenia IPčko Marek Madro.Foto: TASR
Foto: TASR

Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že v dôsledku pandémie COVID-19 stúpne počet samovrážd. Na linkách dôvery psychológovia pomohli za prvých šesť mesiacov roka takmer 20 000-krát, z toho 1 417-krát išlo o odbornú pomoc v akútnej život ohrozujúcej krízovej situácii pri pokuse o samovraždu.

Počas druhého polroka 2020 odborníkov kontaktovalo 3 170 ľudí, ktorí v dôsledku karantény a mimoriadnych opatrení spojených s pandémiou COVID-19 hovorili o domácom a sexuálnom násilí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko