Na hlavný obsah

Predstavitelia EÚ podpísali pobrexitovú dohodu, podpis ešte pridá Boris Johnson

Sága odchodu Británie z EÚ sa tak blíži ku koncu.

Predstavitelia EÚ podpísali pobrexitovú dohodu, podpis ešte pridá Boris Johnson
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (vľavo) a predseda Európskej rady Charles Michel po podpise dohody o obchode a spolupráci s Britániou po brexite v sídle Európskej rady v Bruseli 30. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel v stredu (30. 12.) podpísali dohodu o obchode a spolupráci so Spojeným kráľovstvom po brexite. Dokument teraz putuje do Londýna, kde svoj podpis pridá britský premiér Boris Johnson.

Predstavitelia Únie dohodu podpísali na krátkej ceremónii v Bruseli prenášanej naživo na internete. Urobili tak šesť dní po tom, ako vyjednávači oboch strán oznámili dosiahnutie dohody na poslednú chvíľu po náročných deväťmesačných rokovaniach. Platiť by mala, zatiaľ predbežne, od 1. januára.

Dohoda teraz letí do Londýna

Členské štáty EÚ vyjadrili jednohlasný súhlas s dokumentom tento pondelok (28. 12.) a po podpise v Bruseli ho lietadlom britských vzdušných síl prevážajú do Londýna premiérovi Johnsonovi. V stredu sa zídu aj poslanci britského parlamentu, aby dohodu ratifikovali.

Potrebný je tiež súhlas Európskeho parlamentu, ktorý na prijatie dokumentu do konca roka už nemal dostatok času. Rozpravu o dohode tak začne v januári. Trvať by podľa agentúry AFP mala niekoľko týždňov a hlasovanie sa očakáva vo februári alebo v marci.

Dohoda o obchode a spolupráci Európskej únie a Spojeného kráľovstva, ktorá má takmer 1 250 strán, upravuje ich hospodárske vzťahy od 1. januára. Jej uzavretie umožnilo, aby obchod medzi oboma stranami pokračoval bez ciel a s čo možno najmenšími bariérami aj po prelome roka, keď Británia opustí jednotný trh Európskej únie.

Pozrite si reportáž RTVS:

Dokument upravuje aj ďalšie témy – napríklad rybolov či spoluprácu v oblasti energetiky, dopravy, justície a polície.

Michel dohodu ocenil ako spravodlivú a vyváženú. Podľa jeho slov ochráni záujmy eurobloku a prinesie pre občanov a podniky stabilitu a spoľahlivosť. Európska únia bude s Britániou aj v budúcnosti spolupracovať pri dôležitých témach, ako sú ochrana klímy alebo globálny boj proti pandémiám, dodal šéf Európskej rady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet