Na hlavný obsah

Prezidentka aj členovia vlády už dostali očkovanie proti COVID-19

Verejnosť na vakcínu reaguje aj pochybovaním a hoaxmi.

Prezidentka aj členovia vlády už dostali očkovanie proti COVID-19
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v Ružinove 27. decembra 2020. Foto: TASR

V nedeľu (27. 12.) ráno sa nechala zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 prezidentka SR Zuzana Čaputová. Očkovania sa zúčastnila na pracovisku Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove, po nej prijali vakcínu aj ďalší členovia vlády a viacerí politici. Očkovanie neskôr absolvovali zdravotníci v prvej línii a niektorí členovia kritickej infraštruktúry.

„Dôverujem vedeckému poznaniu a vakcínu považujem za tú najlepšiu cestu, ako sa z tejto situácie môžeme dostať von. Vakcinácia nám pomohla aj v minulosti v súvislosti s inými smrteľnými chorobami a takisto nám môže pomôcť aj teraz,“ povedala krátko pred očkovaním prezidentka Čaputová.

Pozrite si aj reportáž RTVS o očkovaní slovenských vrcholových politikov:

Príchod vakcíny a začiatok očkovania označila prezidentka za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období. Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie a takisto sa týmito obavami zaoberala. Na svoje otázky hľadala odpovede u odborníkov, počúvala ich argumenty a vysvetlenia a k dôvere voči vedcom vyzýva aj verejnosť.

Po očkovaní prezidentka povedala, že bolo rýchle a nebolo bolestivé. „Som veľmi rada, že som očkovanie absolvovala. O tri týždne dostanem druhú dávku a potom, o ďalšie dva týždne, by som mala byť imúnna. Dúfam, že tento prístup bude inšpirovať aj iných ľudí, aby mali k očkovaniu dôveru,“ dodala.

Zaočkovať sa nechal aj slovenský eurokomisár a bývalý prezidentský kandidát Maroš Šefčovič. „Som veľmi rád, že som mal možnosť zúčastniť sa tejto vakcinácie, lebo verím, že tento krok predznamenáva novú éru,“ povedal po očkovaní. Verejnosť ubezpečil, že proces schvaľovania vakcíny Európskou komisiou bol dôsledný a vakcína je naozaj bezpečná.

V Košiciach prijal vakcínu aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Zaočkovať sa nechal vo veku 86 rokov. „Nemám vôbec žiadne obavy, pretože ja som už tých vakcín bral pri svojich cestách mnoho. Ale toto je asi tá najdôležitejšia, akú v živote dostávam,“ uviedol krátko po tom, ako dostal prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko