Na hlavný obsah

Prezidentka vetovala novelu zákona, ktorá mení podmienky pre obedy zadarmo

Upozorňuje, že takmer 50 000 detí by ostalo bez pomoci.

Prezidentka vetovala novelu zákona, ktorá mení podmienky pre obedy zadarmo
Foto: SITA/Branislav Bibel

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (11. 12.) vetovala novelu zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Ide o novelu, ktorou Národná rada SR mení podmienky nároku detí na obedy zadarmo. Hlava štátu poukázala na to, že sitom pomoci by mohlo prepadnúť až 47 000 detí v riziku chudoby. Zákon vrátila parlamentu a navrhla úpravu, ktorá zabezpečí, že tieto deti cez sieť neprepadnú.

„V dôsledku tejto novely by vznikli tri kategórie detí. Jedna, ktorá bude mať nárok na obedy zadarmo, druhá, ktorých rodičia si budú môcť namiesto obedov zadarmo uplatniť daňový bonus a nevhodným nastavením kritérií v zákone by vznikla aj tretia skupina detí, ktoré prepadnú medzi obe opatrenia,“ upozornil hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Sú to deti, ktoré sú v riziku chudoby, hoci ich rodiny majú príjem vyšší ako hranica životného minima, ale súčasne je nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus. Podľa expertných odhadov Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií a Útvaru hodnoty za peniaze sa to týka až 47 000 detí. Pomer medzi hranicou chudoby a životným minimom sa líši podľa veľkosti rodiny a najväčšia medzera je v prípade osamelého rodiča s jedným dieťaťom,“ dopĺňa v stanovisku.

Prezidentka ako spôsob nápravy tohto neželaného stavu navrhla upraviť kritérium, podľa ktorého sa rozšíri okruh detí, ktorým vznikne nárok na dotáciu. Navrhuje príjmovú hranicu pre získanie dotácie na obed nastaviť minimálne na úroveň dvojnásobku životného minima, čím sa zabezpečí, že ani jedno dieťa neprepadne sitom tejto pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko