Na hlavný obsah

Prezidentka vymenovala Žilinku do funkcie generálneho prokurátora

Musí to byť začiatok novej éry, vyhlásila pri jeho menovaní.

Prezidentka vymenovala Žilinku do funkcie generálneho prokurátora
Na snímke nový generálny prokurátor Maroš Žilinka počas svojho vymenovania prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok (10. 12.) vymenovala Maroša Žilinku do čela Generálnej prokuratúry (GP) SR.

„Veľmi si želám, aby dnešný deň bol pamätný. Aby sme si ho pamätali ako prvý deň, o ktorom raz historici napíšu, že sa ním začala nová éra vo fungovaní prokuratúry. Vážený pán Žilinka, túto nádej spájame s Vami a s Vaším pôsobením vo funkcii generálneho prokurátora,“ prihovorila sa novému šéfovi GP Čaputová.

Maroš Žilinka sa funkcie ujal zložením sľubu a podpísaním menovacieho dekrétu. Funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov.

„Hoci prokuratúra mala garantovať, že zákon bude platiť rovnako pre každého, v tejto svojej úlohe často zlyhávala. Dlhé roky sa tu zákon uplatňoval inak voči bežným ľuďom a inak voči vplyvným osobám, ktorým sa vďaka svojmu postaveniu a konexiám dostávalo špeciálneho prístupu. Táto éra sa nielenže musí skončiť, ale musí sa skončiť do dôsledkov, aby sa nikdy nemohla zopakovať,“ vyzvala prezidentka krátko po Žilinkovom menovaní.

Odhodlanie aj vysvetlenia

„Ujímam sa funkcie generálneho prokurátora v orgáne, o ktorom som presvedčený, že môže byť budovaný ako dôveryhodná a uveriteľná inštitúcia, ktorá vždy neoblomne stojí a bude stáť na strane zákona, spravodlivosti a ochrany verejného záujmu,“ povedal po svojom menovaní Žilinka a ubezpečil, že v prípade všetkých podozrení bude bezodkladne konať.

Maroš Žilinka musel tesne pred svojím menovaním čeliť aj otázkam v súvislosti s informáciami, ktoré vo štvrtok (10. 12.) ráno zverejnil člen poslaneckého klubu SaS Ondrej Dostál. Ten uviedol, že za jeho zvolenie za generálneho prokurátora parlamentom loboval Michal Gučík u vplyvného politika a Žilinka o tom musel vedieť. Meno politika nekonkretizoval.

„Nikdy som sa u žiadneho poslanca koalície či opozície neuchádzal a ani neloboval o podporu,“ bránil sa Žilinka. Richard Sulík na štvrtkovej tlačovej konferencii hovoril o tom, ako ho Gučík kontaktoval s prosbou o dohodnutie stretnutia so Žilinkom, ku ktorému aj následne došlo. Stretnutie bolo podľa neho čisto formálne a porovnateľné so stretnutiami s ďalšími kandidátmi na GP, ktoré Sulík absolvoval. „Pán predseda SaS toto stretnutie veľmi jasne vysvetlil a ja k tomu nemám čo dodať,“ vyhlásil Žilinka.

„V súvislosti s témou, ktorá sa objavila pri vašom vypočutí v parlamentnom výbore a rezonovala aj po ňom, chcem ešte spomenúť užitočnú zásadu: Je dôležité, aby prokurátor bol nielen nestranný a nepodliehal vplyvom okolia, ale aby sa takým aj javil. Očakávame, že ako generálny prokurátor budete tejto zásade bez výnimiek verný,“ pripomenula novému generálnemu prokurátorovi prezidentka.

Maroša Žilinku zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR na post generálneho prokurátora počas verejnej voľby 3. decembra 2020. V pléne získal hlasy 132 poslancov zo 147 prítomných. Volili ho zhodne koaličné aj opozičné strany, do funkcie ho nepodporili iba poslanecký klub Za ľudí a niekoľko poslancov z klubu SaS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko