Na hlavný obsah

Proti koronavírusu sa plánuje zaočkovať tretina Slovákov, ukázal prieskum

Očkovanie častejšie odmietajú ľudia vo veku 30 - 39 rokov.

Proti koronavírusu sa plánuje zaočkovať tretina Slovákov, ukázal prieskum
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

V prípade dostupnosti vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa plánuje dať zaočkovať 37 % obyvateľov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v dňoch 3. až 10. decembra 2020 na vzorke 1 007 respondentov realizovala spoločnosť MEDIAN SK exkluzívne pre Rozhlas a televíziu Slovenska.

Zaočkovať sa proti koronavírusu plánujú častejšie muži, vysokoškolsky vzdelaní, mladí vo veku 18 – 34 rokov, obyvatelia Bratislavského kraja či západných častí Slovenska. Zaočkovať by sa dali tiež skôr tí, ktorí považujú očkovanie všeobecne za bezpečné, ale aj tí, ktorí čerpajú informácie zo spravodajských webov alebo televízie. Naopak, viac ako polovica populácie očkovanie proti koronavírusu odmieta. Ide častejšie o ľudí vo veku 30 – 39 rokov, ľudí s nižším vzdelaním či voličov strán ĽSNS a Smer – SD. Ochotu dať sa proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať deklarujú ľudia takmer identicky ako počas prieskumu v októbri.

Vakcínou proti koronavírusu by sa dala zaočkovať tretina populácie.Foto: MEDIAN/RTVS
Foto: MEDIAN/RTVS

Takmer 82 % respondentov si je svojím rozhodnutím v súvislosti s očkovaním proti koronavírusu skôr alebo úplne istá, v otázke váha a nie je si príliš istých 15 % z nich. Nerozhodnutí deklarujú, že by ich rozhodnutie mohlo zmeniť viac informácií, ale aj celkové zrušenie všetkých protipandemických opatrení a návrat k bežnému životu.

Ľudia, ktorí sa plánujú dať zaočkovať, tak chcú urobiť z dôvodu ochrany rodiny a zastavenia šírenia nákazy. Druhá skupina odmieta očkovanie pre obavy z vedľajších účinkov, z dôvodu nedôvery farmaceutickým firmám, ale aj z dôvodu nedostatočných informácií.

Iba štvrtina obyvateľov súhlasí, že by očkovanie proti koronavírusu malo byť povinné. Naopak, viac ako polovica ľudí si myslí, že by malo byť dobrovoľné. Ako prví by podľa respondentov mali byť zaočkovaní lekári a zdravotníci, ohrozené skupiny obyvateľov a zamestnanci a klienti domovov sociálnych služieb. Nasledovať by mali zamestnanci polície, hasičského zboru, armády a v záverečnej skupine učitelia, politici a zvyšok obyvateľstva. Rozdielny názor v prieskume deklarovali voliči ĽSNS – podľa nich by mali byť ako prví zaočkovaní politici. Tretina opýtaných si myslí, že by nemali byť uprednostňované žiadne skupiny obyvateľstva.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že prevažná väčšina populácie považuje očkovanie vo všeobecnosti za bezpečné, za posledný rok absolvovalo nejaké očkovanie 12 % respondentov. Pravidelne sa proti sezónnej chrípke dáva zaočkovať asi 6 % ľudí, ďalších 20 % sa podľa prieskumu dáva proti nej zaočkovať raz za čas. Naopak, za nebezpečné považuje očkovanie približne štvrtina opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko