Na hlavný obsah

Rezort diplomacie neodporúča Slovákom cestovať za hranice

Dôvodom je epidemická situácia vo svete.

Rezort diplomacie neodporúča Slovákom cestovať za hranice
Turisti majú na tvári ochranné rúška počas návštevy Karlovho mosta v Prahe. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR neodporúča slovenským občanom cestovať do zahraničia. Dôvodom je aktuálna epidemiologická situácia vo väčšine krajín, zapríčinená pandémiou koronavírusu. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

Rezort diplomacie pripomína, že uvoľnený hraničný režim platí v súčasnosti pri návrate z Austrálie, Číny, Fínska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Nórska, Nového Zélandu, Singapuru a Taiwanu. Po príchode na Slovensko z iných krajín je povinnosť registrácie a absolvovania izolácie v domácom prostredí do získania výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

„Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí.“

ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí

V prípade príchodu z krajiny EÚ neuvedenej v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom, Lichtenštajnska alebo Švajčiarska je podľa MZVEZ SR možné ukončiť izoláciu aj bez vykonania laboratórneho testovania. A to pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej desiateho dňa.

Ministerstvo zahraničia dodáva, že pri návrate z krajín EÚ okrem Fínska a Írska, taktiež okrem Lichtenštajnska alebo Švajčiarska je možné vyhnúť sa karanténnym a registračným povinnostiam preukázaním sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín. Pri návrate z Rakúska a Česka stačí negatívny výsledok antigénového testu na ochorenie COVID-19.

„Táto povinnosť sa nevzťahuje na osoby, ktoré majú v SR trvalý alebo prechodný pobyt a sú občanmi EÚ, Islandu, Nórskeho kráľovstva, Lichtenštajnského kniežatstva alebo Švajčiarskej konfederácie a ktoré zároveň za posledné tri mesiace pred vstupom na územie SR prekonali ochorenie COVID-19,“ upozornilo ministerstvo s tým, že pri vstupe do SR musia byť schopné preukázať sa potvrdením o prekonaní ochorenia. Neplatí to pre osoby vracajúce sa zo Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko