Na hlavný obsah

Rezort životného prostredia predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy

Každý môže zistiť, ako jeho život vplýva na životné prostredie.

Rezort životného prostredia predstavil kalkulačku uhlíkovej stopy
Topiace sa ľadovce pozdĺž pobrežia Aljašského zálivu. Foto: TASR/AP

Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR) spustilo kalkulačku na vypočítanie uhlíkovej stopy. Kalkulačka ľuďom umožní za niekoľko minút vypočítať, koľko kilogramov emisií skleníkových plynov ich činnosťou uniklo tento rok do ovzdušia.

Kalkulačka pracuje s údajmi od užívateľa o jeho spôsoboch dopravy, bývania či spotreby. Pri bývaní sa úroveň spotreby vyhodnocuje nie iba cez energetické parametre domu, ale aj cez množstvo používaných spotrebičov. Aplikáciu pripravil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

„Pri tejto uhlíkovej kalkulačke si ľahko všimneme, že sú v nej položky, ako napríklad spôsob vykurovania bytovky, ktoré jednotlivec ovplyvní len ťažko. Sú tam však aj také, pri ktorých je rozhodnutie iba v našich rukách. Ochrana Zeme pred klimatickou krízou tak prestáva byť abstraktnou hrozbou a vidíme, že je aj našou osobnou voľbou,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Ukáže, aká je sila jednotlivca

Uviedol, že uhlíková kalkulačka je výborná možnosť, ako preložiť všeobecné reči o otepľovaní a klimatickej kríze do obrazu nášho bežného života. Mala by zároveň ľuďom pomôcť pochopiť, že globálne znečistenie emisiami oxidu uhličitého (CO2) sa skladá z kilogramov a gramov, ktorými planétu zaťažuje bez výnimky každý človek.

Podľa ministra nový nástroj ukazuje, že k tomu, aby ľudia pomohli klíme, stačí prestúpiť z auta do autobusu, prípadne na bicykel či vlak. Nemalé emisie vyprodukuje aj prekurovanie domácností a nadmerná spotreba elektriny. K zníženiu osobnej uhlíkovej stopy pomôže aj zníženie príjmu niektorých druhov mäsa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko