Na hlavný obsah

Rusi otestovali ťažkú raketu Angara-A5. Opäť úspešne

Nasledovať by mali ešte štyri skúšobné lety.

Rusi otestovali ťažkú raketu Angara-A5. Opäť úspešne
Na snímke štart rakety Angara A5. Foto: twitter/ ROSKOSMOS

Rusko v pondelok (14. 12.) úspešne otestovalo novú ťažkú raketu Angara-A5. Išlo o druhý zo šiestich plánovaných skúšobných letov nosiča schopného dopraviť do vesmíru viac než 20 ton nákladu. Prvý test, ktorý bol taktiež úspešný, sa uskutočnil už v decembri 2014, plné nasadenie novej rakety do prevádzky však brzdilo niekoľko problémov.

Trojstupňová raketa Angara-A5 odštartovala o 08.50 h moskovského času (06.50 h SEČ) z testovacieho kozmodrómu ministerstva obrany Pleseck, ktorý sa nachádza na severe európskej časti Ruska. Na obežnú dráhu vyniesla s využitím pohonného bloku Briz-M maketu kozmického aparátu, informovala na svojom webe ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Agentúra uviedla, že základom nosičov typu Angara sú univerzálne moduly URM-1 a URM-2, pričom jednotlivé triedy týchto rakiet využívajú rôzne počty modulov URM-1. U ľahkých nosičov Angara-1.2 sa napríklad používa jeden, zatiaľ čo u Angary-A5 môžu byť tieto moduly až tri.

Roskosmos a ruský vesmírny program v minulých rokoch zaznamenali niekoľko nezdarov a korupčných škandálov. Tie sa týkali okrem iného novobudovaného kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, kde boli subdodávatelia obvinení z rozkrádania štátnych fondov.

Uvedené ťažkosti tiež prispeli k oneskoreniu realizácie projektu ťažkých nosičov Angara-A5, ktoré sú vôbec prvou raketou vyrobenou v Rusku od rozpadu bývalého Sovietskeho zväzu. Nahradiť majú staršie rakety Proton. Agentúra Reuters pripomenula, že výrobu oneskorili aj technické problémy vrátane vlaňajšieho zistenia poruchy motorov, ktorá by podľa odborníkov mohla raketu počas letu zničiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet