Na hlavný obsah

Rusi vyšetrujú záhadný úhyn desiatok vzácnych tuleňov v Kaspickom mori

Príčiny zatiaľ nie sú jasné.

Rusi vyšetrujú záhadný úhyn desiatok vzácnych tuleňov v Kaspickom mori
Na snímke je uhynutý tuleň bajkalský v sibírskom Bajkalskom jazere. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kaspické more vyplavilo ďalších 23 mŕtvych tuleňov. Za posledný týždeň sa na jeho brehoch objavilo už takmer 300 mŕtvych zvierat, ktoré patria medzi ohrozené druhy. Ruské úrady už skôr oznámili, že masový úhyn vzácnych plutvonožcov vyšetrujú. Prečo v poslednej dobe tulene kaspické hromadne umierajú, zatiaľ nie je jasné.

Dve desiatky uhynutých zvierat teraz objavili pracovníci ruskej agentúry pre rybolov Rosrybolovstvo v Dagestane v ústí rieky Sulak, severne od prístavu Machačkala, uviedla agentúra Interfax. Celkovo tak more od minulej nedele (6. 12.) vydalo na rôznych miestach už 295 mŕtvych tuleňov, medzi nimi aj gravidné samice.

Do oblasti podľa agentúry prišli vedci, aby príčiny hromadného úhynu zvierat pomohli objasniť. Rosrybolovstvo už skôr uviedlo, že za hromadným úhynom by mohla byť „infekčná choroba“ alebo „vonkajšie“ dôvody. Oznámilo, že úrady budú prípad vyšetrovať ako týranie zvierat.

Agentúra AFP pripomína, že tulene žijúce v oblasti Kaspického mora už roky trpia a vymierajú pre nadmerný lov a dopady znečisteného životného prostredia. Kaspické more, ktoré sa nachádza medzi Ruskom, Kazachstanom, Azerbajdžanom, Iránom a Turkménskom, znečisťuje ťažba ropy či plynu a zároveň sa na kvalite životného prostredia podpisuje úbytok vody pre klimatické zmeny. To všetko ohrozuje množstvo živočíšnych druhov.

Kým na začiatku 20. storočia v oblasti žil viac ako milión tuleňov kaspických, v súčasnej dobe vedci ich počet odhadujú na 70 000 jedincov. Medzinárodná únia ochrany prírody (IUCN) tento endemický druh označuje za ohrozený od roku 2008. Rusko ho do svojej Červenej knihy ohrozených a vzácnych druhov pridalo tento rok, uviedla rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet