Na hlavný obsah

Ruská vakcína si vyžaduje osem týždňov abstinencie

Organizmus sa detoxikuje na úkor vytvárania imunity.

Ruská vakcína si vyžaduje osem týždňov abstinencie
Očkovanie vakcínou Sputnik V. Foto: TASR/AP

Pri očkovaní proti koronavírusu sa nesmie piť alkohol najmenej osem týždňov, upozornila šéfka úradu na ochranu zdravia spotrebiteľov Rospotrebnadzor Anna Popovová podľa ruského denníka Kommersant. Abstinovať je potrebné dva týždne pred očkovaním a ďalších šesť týždňov po aplikácii prvej dávky.

Už skôr sa proti požívaniu alkoholu po očkovaní vyslovila podpredsedníčka ruskej vlády Tatiana Golikovová. Tá ale nabádala krajanov iba k „obmedzeniu spotreby liehovín“. Popovová objasnila, že v záujme zdravia sa alkohol nesmie piť „ani pred, ani po, ani počas“ očkovania, ktoré pozostáva z dvoch dávok očkovacej látky. Vysvetlila, že po požití liehovín sa organizmus pustí do detoxikácie, čo sa ale deje na úkor vytvárania imunity. Preto by mal dostať šancu vytvoriť si správnu obrannú reakciu po očkovaní.

„Vypracovanie imunity zaberie 21 dní medzi dvoma injekciami a ďalších 21 dní po druhej injekcii, čo činí 42 dní. Ale musíte jasne chápať, že v tieto dni je potrebné sa šetriť, „uviedla Popovová v rozhlasovom rozhovore.

Kommersant pripomenul, že v Rusku úrady zatiaľ schválili dve ruské vakcíny – Sputnik V a EpiVakKorona a pripravuje sa tretia vakcína. Na príkaz prezidenta Vladimira Putina sa od konca uplynulého týždňa masovo očkuje – najskôr učiteľov, lekárov a sociálnych pracovníkov. Očkovanie je dobrovoľné, aj keď v nezávislých médiách sa už objavili informácie, že v niektorých veľkých štátnych firmách ide skôr o „dobrovoľne povinné“ s presne stanovenými kvótami pracovníkov. V Rusku sa od začiatku pandémie nakazilo už viac ako 2,5 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet