Na hlavný obsah

SaS predstavila svoj plán obnovy

Kladie dôraz na efektívnosť vo všetkých oblastiach, tvrdí strana.

SaS predstavila svoj plán obnovy
Na snímke zľava predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík, europoslanec a predseda výboru SaS pre program Eugen Jurzyca. Foto: TASR

Koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstavila vlastný plán obnovy. Šéf liberálov Richard Sulík ho označil za najlepší a najviac prepracovaný materiál k tejto téme. „Je to základný, pozičný dokument našej strany,“ povedal minister hospodárstva.

Ruroposlanec Eugen Jurzyca doplnil, že Slovensko má zatiaľ z Európskej únie vyčlenených 5,8 miliárd eur. „Tieto peniaze môžu byť spásou, ale aj prekliatím,“ skonštatoval s tým, že chce klásť dôraz na efektivitu a zdravé a životaschopné projekty. Spomenul napríklad opatrenie z oblasti zelenej ekonomiky, pri ktorom by európske peniaze mal dostať ten, kto eliminuje jednu tonu oxidu uhličitého (CO2) z ovzdušia.

SaS nezverejnila svoje priority, podľa Jurzycu však kladú dôraz najmä na štrukturálne reformy. Spomenul aj zmeny, ktoré často stroskotajú na politickej nevôli a odporu „zdola“, ako napríklad spájanie malých obcí alebo škôl. Sulík označil za svoju srdcovku odvodový bonus, europoslanec zase fiškálnu decentralizáciu alebo slobodu odpisovania tak, aby odpisovanie umožnilo podnikateľom investovať rýchlejšie a efektívnejšie.

V dokumente takisto koaličná strana navrhuje zaviesť „estónsku“ firemnú daň či zrealizovať komplexnú pozemkovú reformu. Nechýbajú ani opatrenia na dosiahnutie dostupnejšieho predškolského vzdelávania, digitalizácie v základnom a strednom školstve či na rozvoj vybavenia vysokých škôl podmienený výsledkami. Koaličná strana tiež navrhuje investície do infraštruktúry základných a stredných škôl a financovanie výskumu na základe výsledkov. V rámci zelenej ekonomiky navrhuje aj opatrenia na sanáciu ekologických záťaží, flexibilnejšiu prenosovú sústavu a efektívnejšie využitie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), dekarbonizáciu hutníckeho priemyslu.

Realizácia všetkých opatrení v dokumente SaS by si vyžiadala asi 7,9 miliardy eur. Plán sa liberáli rozhodli navrhnúť o dve miliardy drahší preto, lebo nie je známa presná konečná suma a dôvodom je aj lepšia pozícia vyjednávačov, ktorí takto majú priestor a vedia z niektorých projektov ustúpiť. Ako dodal, koaličná strana SaS sa bude snažiť pretlačiť z ich verzie plánu čo najviac do konečného spoločného dokumentu Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika