Na hlavný obsah

Ministerstvo spustilo schému pomoci pre cestovný ruch

Rezort dopravy verí, že do konca roka prídu na účty prvé peniaze.

Ministerstvo spustilo schému pomoci pre cestovný ruch
Turisti v sedle nad Chatou pod Rysmi vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Od utorkovej (15. 12.) polnoci je schéma pomoci pre turistický ruch platná a účinná. Na webovej stránke Ministerstva dopravy a výstavy (MDV) SR je zverejnený formulár, pomocou ktorého môžu subjekty požiadať o pomoc. Na tlačovej besede o tom informovala štátna tajomníčka MDV Katarína Bruncková. Do konca roka by mali na účty prísť prvé peniaze.

Pomoc je rozdelená do etáp. Prvá platí od 1. apríla do 31. októbra 2020, žiadať o ňu môžu zariadenia cestovného ruchu, ktorým v danom období poklesli tržby o 40% vrátane v konkrétnych mesiacoch. Je možné podať žiadosť aj za jednotlivé konkrétne mesiace. Jej maximálna výška je 200 000 eur.

Do okruhu oprávnených prijímateľov pomoci patria reštaurácie, cukrárne, cestovné kancelárie a agentúry, hotely, motely, bary, pivárne, kaviarne či múzeá.

Pomôže aj videonávod

Podnik si môže podať žiadosť o finančný príspevok aj za konkrétne jednotlivé mesiace, pričom oprávnené obdobie musí byť v žiadosti jednoznačne špecifikované,“ uvádza MDV.

Riaditeľ sekcie cestovného ruchu MDV Radúz Dula dodal, že k žiadosti je pripravený zoznam dokumentov a informácií, ktoré jednotlivé podnikateľské subjekty na vyplnenie potrebujú. Dĺžka vyplnenia žiadosti je podľa neho na úrovni približne 15 minút. „Odporúčame konzultáciu s účtovníkom alebo daňovým poradcom, ale vedia si túto žiadosť vyplniť aj podnikateľské subjekty, konatelia alebo majitelia samostatne,“ skonštatoval. Na zjednodušenie prístupu k žiadosti existuje i videonávod.

Hrozba lockdownu

Veríme, že táto výzva pomôže podnikateľom prekonať nasledujúce mesiace,“ uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky Marek Harbuľák. Dodal, štát môže podnikateľom pomôcť aj inak, ako príklady uviedol štátne pôžičky či úpravu výšky dane z pridanej hodnoty.

K plánovanému lockdownu, ktorý sa zrejme začne 21. decembra, uviedol, že ide o výrazné obmedzenie možností podnikať. „Lockdown znamená absolútny prepad tržieb, pomoc od štátu musí byť vyššia,“ poznamenal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika