Na hlavný obsah

Situácia je vážna, potrebujeme znížiť mobilitu obyvateľov, tvrdí konzílium odborníkov

Nemocnice sú na hranici možností, tvrdia experti.

Situácia je vážna, potrebujeme znížiť mobilitu obyvateľov, tvrdí konzílium odborníkov
Na snímke odberné miesto pred ružinovskou nemocnicou v Bratislave. Foto: TASR

Konzílium odborníkov považuje za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Upozorňujú, že epidemiologická situácia na Slovensku je mimoriadne vážna a pri súčasnom trende môže byť k 11. januáru v nemocniciach až 4 500 pacientov s ochorením COVID-19, čo ďaleko prevyšuje kapacitu slovenských nemocníc.

„Mnohé už dnes pracujú na absolútnej hranici svojich možností. Dňa 28. decembra bolo hlásených 104 úmrtí a predpokladá sa ich nárast. V tejto situácii považujeme za nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Ide najmä o výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania,“ spresnili odborníci.

Konzílium považuje predĺženie núdzového stavu a zákazu vychádzania za kľúčové riešenie. V súvislosti s tým podporuje vydanie vyhlášky hlavného hygienika SR Jána Mikasa, ktorou povolil účasť poslancov pozitívnych na ochorenie COVID-19 v parlamente. „Bez tohto kroku by núdzový stav nemohol byť predĺžený a vývoj v našej krajine by bol nezvládnuteľný,“ uviedli.

Odborníci veria, že vzhľadom na dostupnosť očkovacej látky a postupné rozširovanie očkovania až na celú populáciu sa bude môcť postupne od pandemických obmedzení ustupovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko