Na hlavný obsah

Slováci v rámci krajín V4 najviac veria hoaxom o ochorení COVID-19, ukázal prieskum

Zaočkovať by sa nechalo 36 percent Slovákov.

Slováci v rámci krajín V4 najviac veria hoaxom o ochorení COVID-19, ukázal prieskum
Foto: TASR/Milan Kapusta

Slováci sú spomedzi občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) najviac náchylní veriť konšpiračným teóriám, ktoré sa týkajú pandémie koronavírusu či vakcín. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu slovenskej neziskovej organizácie GLOBSEC, ktorý zverejnili vo štvrtok (10. 12.).

Takmer 40 percent respondentov zo Slovenska podľa prieskumu verí tomu, že ochorenie COVID-19 neexistuje a že je iba nástrojom na manipulovanie spoločnosti. Proti koronavírusu by sa dalo zaočkovať len 36 percent Slovákov.

Ochota zaočkovať sa však stúpa medzi tými Slovákmi, ktorí majú dôveru v štátne inštitúcie, a to až na 57 percent opýtaných. „Toto zistenie ukazuje, aké dôležité je dobré vládnutie, ako i dôvera medzi verejnosťou a vládnymi autoritami, najmä v čase krízy,“ povedala analytička GLOBSECu a spoluautorka prieskumu Miroslava Sawiris.

Slováci demokracii veria

Štátni predstavitelia by sa podľa nej mali počas pandémie zamerať najmä na komunikáciu s verejnosťou v snahe zvýšiť svoju dôveryhodnosť.  

Prieskum sa zameral aj na postoj občanov k demokracii. Až 90 percent Slovákov považuje demokraciu za správny systém pre Slovensko, váhavejší sú však pri termíne liberálna demokracia. Takmer polovica Slovákov verí, že liberalizmus a zmýšľanie tzv. západného sveta prinášajú „dekadentný“ spôsob života, ktorý „ohrozuje naše hodnoty a identitu“, píše sa ďalej v správe.

Takéto tvrdenia „podmývajú základné demokratické hodnoty a často bývajú zneužívané politickými hráčmi v regióne,“ aj strednej Európy, myslí si analytička a spoluautorka prieskumu Katarína Klingová.

Podpora NATO rastie

Členstvo Slovenska v NATO podporuje zhruba 61 percent opýtaných Slovákov. V porovnaní s rokom 2017 je to nárast o 18 percentuálnych bodov. Približne 56 percent z týchto respondentov je však zároveň toho názoru, že Aliancia schválne provokuje Moskvu tým, že stavia vojenské základe v okolí ruských hraníc.

Až 78 percent opýtaných Slovákov považuje Rusko za svojho „mocného slovanského brata,“ približuje analytik organizácie Daniel Milo. Proruská náklonnosť sa okrem respondentov zo Slovenska najviac prejavila u občanov Bulharska, Srbska a Čiernej Hory.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Za bezpečnostnú hrozbu považuje Rusko a Čínu len pätina opýtaných Slovákov. Argumentujú najmä tým, že Slovensko je príliš malá krajina na to, aby sa o jej dianie Moskva a Peking zaujímali.

Najmenej tisíc respondentov

„To je nebezpečný prístup, ktorý je úplne v rozpore so zisteniami tajných služieb v mnohých krajinách regiónu,“ ozrejmuje analytička GLOBSECu a spoluautorka prieskumu Dominika Hajdu.

Prieskumu verejnej mienky s názvom GLOBSEC Trendy 2020: stredná Európa, východná Európa a západný Balkán v časoch pandémie sa zúčastnilo najmenej 1 000 respondentov z deviatich krajín tohto regiónu.

Konkrétne ide o Bulharsko, Česko, Čiernu Horu, Maďarsko, Poľsko, Severné Macedónsko, Slovensko, Srbsko a Rumunsko. Uskutočnili ho na prelome septembra a októbra tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko