Na hlavný obsah

Slovensko zablokovalo dokument o rozširovaní EÚ, Korčokovi je to ľúto

Tvrdí ale, že to musel urobiť.

Slovensko zablokovalo dokument o rozširovaní EÚ, Korčokovi je to ľúto
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovensko zablokovalo prijatie návrhu záverov k rozširovaniu Európskej únie, ktorý bol predložený na štvrtkové (17. 12.) rokovanie Rady EÚ. Podľa ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) totiž dokument neprimeraným spôsobom prináša na stôl citlivé otázky vo vzťahoch medzi členskými štátmi EÚ a kandidátskymi krajinami. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Slovensko je dlhodobým podporovateľom procesu rozširovania Európskej únie na základe plnenia stanovených kritérií zo strany kandidátskych a pristupujúcich krajín. „V tejto súvislosti oceňujeme silnú snahu nemeckého predsedníctva dosiahnuť pozitívny a viditeľný posun. Zároveň však vyjadrujeme sklamanie nad tým, že členským štátom sa nepodarilo dosiahnuť ďalší krok v prístupových rokovaniach so Severným Macedónskom a Albánskom,“ uviedol rezort zahraničia.

Prijatie návrhu záverov Rady EÚ k rozširovaniu sa Slovensko spolu s Českom rozhodli zablokovať. „Tento dokument totiž z nášho pohľadu neadekvátnym spôsobom vnáša do agendy citlivé historické otázky vo vzťahoch medzi členskými štátmi EÚ a kandidátskymi krajinami. Takýto prístup, bohužiaľ, narúša dôveryhodnosť procesu rozširovania a motiváciu krajín plniť si svoje úlohy a prístupové kritériá,“ zdôraznil Korčok.

Ako ďalej uviedlo MZVEZ SR, Slovensko je naďalej pripravené spolupracovať s nadchádzajúcimi predsedníctvami v Rade EÚ s cieľom dosiahnutia dohody o otvorení prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko