Na hlavný obsah

Slovinsko v decembri plošne otestuje obyvateľstvo na koronavírus

Vláda má v pláne nakúpiť 1,5 milióna testov.

Slovinsko v decembri plošne otestuje obyvateľstvo na koronavírus
Pohľad na prázdnu ulicu v Ľubľane v utorok 20. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Slovinsko v decembri spustí hromadné testovanie svojich obyvateľov na koronavírus. Dôvodom je nedostatočný výsledok súčasných pandemických opatrení pri spomaľovaní šírenia nákazy, informovala vo štvrtok (3. 12.) agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu vládu.

Celoštátne pretestovanie populácie by malo začať po 11. decembri. Očakáva sa, že dovtedy by malo do krajiny doraziť prvých 100 000 testov, informoval na tlačovej konferencii slovinský minister zdravotníctva Tomaž Gantar.

Dodal, že vláda plánuje nakúpiť celkovo 1,5 milióna antigénových testov.

Nestíhajú dohľadávať kontakty

Podľa Gantara je hromadné testovanie potrebné aj z dôvodu vysokého prírastku denných prípadov nákazy, pre ktoré úrady nezvládajú vystopovať všetky osoby, s ktorými infikovaní prišli do kontaktu. „Dúfal som v lepšie výsledky (obmedzení),“ priznal Gantar.

V Slovinsku už prebieha testovanie zdravotníkov a zamestnancov v sociálnych zariadeniach. Vláda chce však začať aj s testovaním tzv. kľúčových pracovníkov, ako sú učitelia, vojaci a policajti. Do konca roka potom umožní otestovať sa každému bežnému občanovi, ktorý o to požiada, dodal Gantar.

Predĺženie opatrení

Šéf slovinského zdravotníctva zároveň oznámil predĺženie súčasných karanténnych opatrení, ktoré platia od polovice novembra, najmenej o ďalší týždeň. V rámci pandemických reštrikcií Slovinsko minulý mesiac dočasne odstavilo hromadnú dopravu a zakázalo takmer všetky verejné podujatia. Školy a väčšina obchodov zostávajú naďalej zatvorené.

Zhruba dvojmiliónové Slovinsko silno zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu. Od vypuknutia pandémie zaznamenala viac ako 81 000 prípadov nákazy a takmer 1 600 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet