Na hlavný obsah

Štátne hmotné rezervy mali v začiatkoch pandémie nakupovať nezákonne

Odvolania proti zisteniam o pochybeniach poslali neskoro.

Štátne hmotné rezervy mali v začiatkoch pandémie nakupovať nezákonne
Foto: TASR

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) skonštatoval, že Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR pri troch marcových nákupoch zdravotníckych pomôcok porušila zákon. Tá sa síce proti týmto zisteniam odvolala, urobila tak ale po uplynutí lehoty. Rada ÚVO preto zastavila konania v prípade týchto odvolaní a v platnosti ostávajú jej pôvodné zistenia. Vyplýva to z dokumentov zverejnených na stránke ÚVO.

Úrad pri preskúmavaní úkonov SŠHR pri spomínaných zákazkách skonštatoval vo všetkých troch prípadoch porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Štátne rezervy pri nákupoch nedodržali princípy rovnakého zaobchádzania, hospodárnosti a efektívnosti, pri jednom z nich aj princíp transparentnosti. Porušenia podľa úradu v jednom prípade mali vplyv na výsledok a v ďalších dvoch ho mať mohli.

Odvolanie posielali na poslednú chvíľu, nestihli to

Na odvolanie mala SŠHR desať dní odo dňa doručenia rozhodnutia. Posledným dňom bol v tomto prípade 25. máj 2020. SŠHR mali odvolanie posielať práve v posledný možný termín vo večerných hodinách prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy. Ako však vyplýva zo zverejnených dokumentov, SŠHR zvolili formu „oznámenie“, ktoré má najnižšiu prioritu. Odvolanie tak bolo úradu doručené až 26. mája, teda deň po termíne.

SŠHR nakupovala zdravotnícke pomôcky v marci prostredníctvom priamych rokovacích konaní v dôsledku mimoriadnej udalosti. Prvú súťaž v hodnote vyše 11 miliónov vyhrala firma A-testing. Viac ako 18-miliónovú zákazku získala firma Lacorp. Verejné obstarávanie v hodnote 324 000 eur vyhrala spoločnosť Green Day.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko