Na hlavný obsah

Sú prví na svete. Briti schválili vakcínu proti koronavírusu

Objednali si dostatok dávok pre 20 miliónov ľudí.

Sú prví na svete. Briti schválili vakcínu proti koronavírusu
Objednávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Foto: SITA/AP

Veľká Británia v stredu (2. 12.) ako prvá na svete schválila použitie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a nemeckej firmy BioNTech. Dostupná má byť od budúceho týždňa. S odvolaním sa na britskú vládu o tom informovala agentúra Reuters.

„Vláda dnes prijala odporúčanie liekovej agentúry MHRA schváliť vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu na použitie,“ uviedol kabinet. „Vakcína bude v Británii dostupná od budúceho týždňa,“ píše sa vo vyhlásení. Minister zdravotníctva Matt Hancock dodal, že nemocnice sú na prijatie očkovacej látky pripravené.

Spojené kráľovstvo si u spoločnosti objednalo dostatok vakcín pre 20 miliónov ľudí, nie je však jasné, koľko ich krajina dostane do konca roka. Aby vakcína človeka ochránila, musia ju lekári podať v dvoch dávkach s odstupom troch týždňov. Podľa britskej vlády sú ako prví na rade zamestnanci v zdravotníctve a obyvatelia domovov pre seniorov, ďalej by sa vakcína mala podať starším ľuďom, píše AP.

Očkovacia látka vyvinutá v spolupráci firiem Pfizer a BioNTech má podľa klinických testov účinnosť až 95 %. Údaj sa vzťahuje k ochrane pred ochorením COVID-19. Do akej miery chráni pred nákazou koronavírusom, ktorý chorobu spôsobuje, zatiaľ nie je jasné. Prípravok podľa výrobcov nemá žiadne vážne vedľajšie účinky. V najohrozenejšej skupine starších ľudí je účinnosť 94 %.

Nákup až 300 miliónov dávok tejto vakcíny schválila už v novembri Európska komisia (EK) a žiadosť o schválenie mimoriadneho nasadenia látky si firmy takisto v novembri podali v Spojených štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet