Na hlavný obsah

Súd oslobodil policajtov obvinených v kauze šikany chlapcov z Luníka IX

Skutok sa nepodarilo preukázať, hoci existuje videozáznam.

Súd oslobodil policajtov obvinených v kauze šikany chlapcov z Luníka IX
Snímka z Okresného súdu Košice II v prípade šikanovania rómskych chlapcov zo sídliska Luník XI. Foto: TASR

Košický krajský súd v piatok (11. 12.) potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov. Obvinení boli v kauze šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému malo dôjsť na policajnej stanici v Košiciach v marci 2009.

Podľa senátu nebolo dokázané, že sa skutok stal, a to napriek videu, ktoré incident zachytáva.

Súd svojím rozhodnutím zamietol odvolanie prokurátora proti minuloročnému oslobodzujúcemu rozsudku Okresného súdu Košice II. Deväť mužov a jednu ženu Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania.

V kauze už padli tri rozsudky okresného súdu, všetky v prospech obžalovaných. Krajský súd po odvolaní prokurátora dvakrát rozsudok zrušil a vec vrátil okresnému súdu, tentoraz rozsudok potvrdil.

Prípad spred viac ako desiatich rokov

Šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice – Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa videozáznamu, ktorý si mali policajti robiť mobilnými telefónmi, muži zákona chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich fackať sa navzájom či vyzliecť sa donaha. Policajti mali deti podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy.

Okresný súd na pokyn odvolacieho súdu z roku 2018 pripustil ako dôkaz aj zvukovo-obrazový záznam, ktorý prišiel poštou na disku do redakcie denníka Sme. Predtým ho okresný súd odmietal ako získaný v rozpore s Trestným poriadkom. Podľa okresnej sudkyne však obrazový záznam aj vzhľadom na zistené zásahy neposkytuje dostatočný obraz o udalostiach, ku ktorým malo na policajnej stanici dôjsť. Zároveň „neposkytol ani stotožnenie osôb policajtov, ktorí sa skutku mali dopustiť“. Súd už predtým poukázal aj na zásadné rozpory vo výpovediach svedkov.

Zábery zo záznamu, ktorý prišiel do redakcie denníka SME.Foto: Gipsy Television
Foto: Gipsy Television

„Okresný súd vykonané dôkazy jednotlivo aj vo vzájomných súvislostiach vyhodnotil v zmysle zásady trestného konania,“ konštatovala v piatok predsedníčka senátu. Odvolací súd podľa jej slov nesúhlasil s námietkami prokurátora, že okresný súd nehodnotil zvukovo-obrazový záznam.

Obžalovaní vinu odmietali. Následkom kauzy v minulosti došlo k ich prepusteniu z polície. Personálne rozkazy ministra vnútra však súdne napadli a príslušné súdy napokon rozhodli o ich zrušení. Po viac ako 11 rokoch však už viacerí v PZ nepracujú.

Jedna z obhajkýň obžalovaných Tatiana Vorobelová vyjadrila s verdiktom spokojnosť. „Považujem toto rozhodnutie za spravodlivé a zákonné. Krajský súd zdôraznil, že každý skutok má byť vyšetrený tak, aby sa konštatovala individuálna trestnoprávna zodpovednosť a táto vykonaným dokazovaním nebola preukázaná,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko