Na hlavný obsah

Sudán už nie je krajina podporujúca terorizmus

Krajina normalizovala svoje vzťahy s Izraelom.

Sudán už nie je krajina podporujúca terorizmus
Americký prezident Donald Trump telefonuje s lídrami Sudánu a Izraela. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v pondelok (14. 12.) formálne vyradili Sudán zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Na facebooku o tom informoval americký veľvyslanec v Chartúme. Sudán bol na listine od roku 1993 a o jeho vyradení sa hovorí od októbra, kedy USA sprostredkovali normalizačnú dohodu medzi Izraelom a Sudánom a prezident Donald Trump začal pripravovať vyňatie Sudánu zo zoznamu.

„Lehota na informovanie Kongresu vypršala, minister zahraničia podpísal rozhodnutie, podľa ktorého už Sudán nie je radený ku krajinám podporujúcim terorizmus. Toto rozhodnutie vchádza do platnosti 14. decembra,“ oznámil veľvyslanec USA.

Trump ohlásil úmysel odstrániť Sudán zo zoznamu 19. októbra a o štyri dni neskôr potom sudánski predstaviteľa pristúpili na normalizáciu vzťahov s Izraelom.

Tento rok s normalizáciou vzťahov súhlasili rovnako za účasti USA Spojené arabské emiráty a Bahrajn, nedávno tiež Maroko. Chartúm čakal na vyradenie od vlaňajška, kedy zvrhli vtedajšieho prezidenta Umara Bašíra. Malo by to pomôcť sudánskej ekonomike, pretože figurovanie na zozname komplikovalo obchodovanie so zahraničnými štátmi a investície do Sudánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet