Na hlavný obsah

Sulík a Pellegrini sa zhodli: Koronakrízu by mal riadiť manažér

Obaja to povedali v relácii O 5 minút 12.

Sulík a Pellegrini sa zhodli: Koronakrízu by mal riadiť manažér
Minister hospodárstva SR a predseda SaS Richard Sulík (hore) a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR/RTVS

Predseda strany SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík sa v relácii O 5 minút 12 (13. 12.) priklonil k odporúčaniu prezidentky Zuzany Čaputovej, že by mal premiér Igor Matovič (OĽANO) prenechať riadenie koronakrízy manažérovi.

Ako prvé by mohol napísať kvalitný pandemický plán,“ povedal Sulík. Podľa neho je na Slovensku dostatočne veľa takýchto odborníkov. „Manažéri týchto kvalít by to určite zvládli,“ reagoval na otázku, či si v tejto úlohe vie predstaviť predsedu permanentného ústredného krízového štábu z prvej vlny Petra Škodného.

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini sa domnieva, že jediným riešením ako zvládnuť súčasnú krízovú situáciu v krajine je nájsť niekoho, kto bude riadiť „koronu“, ale možno aj vládu. „Jedným zo zásadných opatrení na boj s krízou by bolo podanie demisie premiéra a prenechanie tejto úlohy niekomu inému,“ vyhlásil.

Myslí si, že súčasná vláda po prvej vlne nabehla na niečo úspešné, čo začal jeho kabinet, ale v lete nerobila nič, a potom prišla s celoplošným testovaním. Problém vidí v tom, že po ňom nenastali žiadne činy. „Vládne tu chaos a z ľudí sme si spravili rukojemníkov,“ okomentoval opatrenia, ktoré sú podľa neho prijímané nezrozumiteľne a verejnosť často nevie, či sa o niekoľko dní znova nezmenia.

SaS vládu nepoloží

Sulík si myslí, že je zavedených množstvo opatrení, ktoré by možno nemuseli byť, no upozornil, že nie je korektné všetko hádzať na premiéra. „Igor Matovič je riadne legitímne zvolený premiér a ja ho plne ako premiéra rešpektujem,“ zdôraznil.

Súhlasil, že verejnosť môže vnímať chaoticky, ak čelí množstvu protichodných vyjadrení vo veľmi krátkom čase. Slovensko podľa neho potrebuje predvídateľný, logický a pochopiteľný plán, ktorý v súčasnosti nemáme. Dodal, že napriek protichodným názorom, ktoré v súčasnosti s premiérom majú, na jeho pozícii ani pozícii strany vo vláde sa nebude nič meniť. „Zostaneme súčasťou koalície, nebudeme odchádzať z vlády, budeme si robiť svoju prácu naďalej,“ zdôraznil.

Šéf rezortu hospodárstva tiež potvrdil, že v prípade dostupnosti vakcíny proti koronavírusu nebude váhať a dá sa zaočkovať. Pellegrini očkovanie zváži, obaja sa ale zhodli na tom, že by očkovanie nemalo byť povinné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko