Na hlavný obsah

Sulík chce ďalším kilečkom opatrení zjednodušiť život podnikateľom

Podnety vyberali aj z "byrokratického nezmyslu roka".

Sulík chce ďalším kilečkom opatrení zjednodušiť život podnikateľom
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: SITA

Zrušíme a zjednodušíme. Týmito slovami sa začína väčšina zo 469 navrhovaných zmien na uľahčenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Vo štvrtok (10. 12.) ich predstavil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Opatrenia do druhého „podnikateľského kilečka“ vybralo ministerstvo hospodárstva z viac ako 2 500 podnetov od verejnosti.

„Podnikateľské prostredie sa nezhoršovalo skokovo,“ pripomenul Sulík. „Ak ho chceme zlepšiť, nestačí prijať jedno opatrenie, je to tisíc malých krokov k úspechu,“ dodal.

O návrhoch bude teraz ministerstvo hospodárstva vyjednávať. „Konkrétne ja o nich budem rokovať so zamestnávateľmi, bude to témou krízovej ekonomickej rady a budeme vyjednávať s jednotlivými ministrami. Očakávam, že niektoré návrhy padnú za obeť, ale predpokladám, že do legislatívneho procesu sa dostane počas budúceho roka väčšina z nich,“ informoval.

Z návrhov sa mu najviac páči zrušenie povinnosti pravidelného čistenia okien na pracoviskách. Podľa Sulíka je vplyv návrhov na štátny rozpočet blízky nule.

Do zoznamu sa dostalo aj šesť opatrení z užšieho výberu súťaže o byrokratický nezmysel roka. Jedným z nich je úprava zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami a ráta, okrem iného, s predĺžením doby predaja pomaly zrejúcich krájaných syrov.

Navrhované zmeny sa dotýkajú viacerých rezortov. Napríklad ministerstvo dopravy by malo zrušiť povinnosť zakúpenia diaľničnej známky na prívesný vozík a ministerstvo financií by malo zaviesť možnosť odpočtu daňovej straty za posledných päť rokov bez obmedzenia na jednotlivé roky.

Balíček tiež ráta s rozšírením možností prístupu k zaručenej konverzii dokumentov na elektronickú formu. Tú môže v súčasnosti robiť iba obmedzený okruh osôb či niektoré pobočky pošty. Služba je aj preto drahá a pre malú firmu by stála niekoľko tisíc eur.

Prvé „podnikateľské kilečko“ schválil Sulíkovi parlament na začiatku júla. Právna norma priniesla 114 zmien. Upravuje napríklad výšku správnych poplatkov, ruší viacero oznamovacích povinností podnikateľov, zavádza možnosť splnenia si povinností voči Sociálnej poisťovni v ďalšej sedemdňovej lehote či zvyšuje o pätinu limit na preukázateľne vynaložené výdavky na spotrebu pohonných látok oproti údajom z technického preukazu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika