Na hlavný obsah

Sulík: Problémy v Mochovciach sa netýkajú jadrovej bezpečnosti

Minister hospodárstva bol osobne preveriť situáciu v elektrárni.

Sulík: Problémy v Mochovciach sa netýkajú jadrovej bezpečnosti
Na snímke chladiarenské veže a rozvodne 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Foto: TASR

Žiadny z problémov pri výstavbe 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa netýka jadrovej bezpečnosti, uviedol v stredu (2. 12.) minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Podľa Sulíka je tretí blok prakticky hotový a má za sebou všetky potrebné skúšky. Po udelení povolenia Úradom jadrového dozoru (ÚJD) SR sa môže začať zavážať palivo a potom bude nasledovať dlhý proces spúšťania bloku do ostrej prevádzky. Štvrtý blok bude dokončený najskôr o dva roky, vyjadril sa.

Šéf rezortu hospodárstva uviedol, že bol v Mochovciach osobne a nechal si ukázať všetky kritické miesta, na ktoré ho upozornila Slovenská informačná služba (SIS), ale aj iné zdroje. „Naozaj môžem všetkých ubezpečiť, že žiaden z problémov sa netýka bezpečnosti,“ vyhlásil Sulík. Ďalšiu kontrolu elektrárne plánuje vo štvrtok (3. 12.).

Posun spustenia zvyšuje náklady

Sulík zdôraznil, že je v záujme Slovenska, aby ďalšie dva bloky elektrárne v Mochovciach boli spustené, keďže predlžovaním výstavby sa zvyšujú náklady na projekt a zadlženie Slovenských elektrární (SE).

Živú diskusiu okolo dostavby 3. a 4. bloku elektrárne vyvolali nedávne vyjadrenia šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. V rozhovore pre Denník N uviedol, že existujú závažné pochybnosti o kvalite kontrolných prác.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika