Na hlavný obsah

Talianska mafia ničí životné prostredie a zarába na tom miliardy

Deje sa tak najmä v juhotalianskych regiónoch.

Talianska mafia ničí životné prostredie a zarába na tom miliardy
Talianski carabinieri. Foto: TASR/AP

Mafiánske organizácie v Taliansku zarábajú imanie na nezákonnom nakladaní s nebezpečným odpadom či jedovatými látkami. Za minulý rok takto zarobili približne 20 miliárd eur. Informáciu priniesla agentúra APA s odvolaním sa na piatkovú (11. 12.) správu ekologickej organizácie Legambiente.

V roku 2019 zaznamenal spolok takmer 35 000 prípadov porušenia zákonov v oblasti ochrany životného prostredia, čo je o 23 percent viac ako v roku 2018. Zo štúdie vyplýva, že väčšina z nich sa odohrá v juhotalianskych regiónoch Kalábria, Kampánia a Sicília, kde má mafia najsilnejšie postavenie.

Viac ako 9 500 prípadov sa v roku 2019 týkalo nezákonného nakladania s odpadmi, čo je nárast o takmer 11 percent. Nebezpečné látky a chemické zvyšky „ekologická mafia“ často posiela na bežné skládky či do spaľovní odpadu, tvrdí Legambiente.

Najčastejšími ekologickými prečinmi sú okrem ilegálneho obchodu s nebezpečným odpadom aj nedovolené použitie betónu, úmyselné založenie požiaru či nezákonný obchod so zvieratami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet