Na hlavný obsah

Traja exprezidenti USA by sa dali verejne zaočkovať

Povzbudili by tak Američanov k rovnakému roku.

Traja exprezidenti USA by sa dali verejne zaočkovať
Na snímke bývalí prezidenti USA - zľava Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Niekdajšie hlavy štátov USA Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton by boli ochotní nechať sa zaočkovať niektorou z nových vakcín proti ochoreniu COVID-19 pred kamerami, aby pomohli rozptýliť obavy verejnosti z bezpečnosti týchto látok. Napísal to server stanice CNN. Podľa prieskumov si mnoho ľudí v USA nechce aplikovať nové vakcíny pre obavy z rýchlosti ich vývoja či všeobecnú nedôveru v reakcii amerických úradov na šírenie koronavírusu.

„Prezident Bush ma pred niekoľkými týždňami požiadal, aby som dal doktorom Faucimu a Birxovej vedieť, že až nastane čas, chce urobiť, čo bude môcť, aby povzbudil svojich spoluobčanov k očkovaniu,“ povedal Bushov personálny šéf Freddy Ford s odkazom na dvoch odborných členov krízového štábu Bieleho domu pre boj s koronavírusom. „Vakcíny sa musia najskôr vyhlásiť za bezpečné a musia ich dostať tí, ktorí ich potrebujú najviac. Potom sa Bush zaradí do radu na tú svoju a rád to urobí pred kamerou,“ dodal.

„Prezident Clinton sa rozhodne nechá zaočkovať hneď, ako pre neho bude vakcína dostupná, čo určia priority stanovené zdravotníckymi úradmi. A urobí to verejne, ak to pomôže podnietiť všetkých Američanov, aby urobili to isté,“ povedal Clintonov hovorca Angel Urena.

Obama vzápätí v rozhlasovom rozhovore vo štvrtok (3. 12.) vyhlásil, že ak by vakcínu považoval za bezpečnú práve expert Fauci, tak by mu veril. „Ak mi Anthony povie, že je vakcína bezpečná a môže vám dať imunitu proti ochoreniu, tak by som si ju rozhodne nechal aplikovať,“ povedal Trumpov predchodca. „Možno si ju nakoniec nechám aplikovať v televízii, alebo to nechám natočiť, aby ľudia vedeli, že tejto vede verím a že to, čomu neverím, je nakaziť sa Covidom-19,“ dodal.

Podľa prieskumu spoločnosti Gallup z polovice novembra by sa dobrovoľne nechalo zaočkovať len necelých 60 % Američanov. Pred prvými správami o vysokej účinnosti látok vyjadrila ochotu nechať si aplikovať vakcínu len polovica opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet