Na hlavný obsah

Únia pre turecký prieskum v Stredomorí rozšíri sankčný zoznam

Ankara pred podobným rozhodnutím EÚ varovala.

Únia pre turecký prieskum v Stredomorí rozšíri sankčný zoznam
Foto: TASR/AP

Európska únia rozšíri sankčný zoznam osôb spojených s kontroverzným tureckým prieskumom ťažby vo východnom Stredomorí. Na kroku, pred ktorým Ankara európsky blok varovala, sa po dlhých výmenách názorov zhodli prezidenti a premiéri členských krajín Únie na samite, ktorý sa 10. – 11. decembra koná v Bruseli.

Politickí lídri členských krajín zdôraznili, že si želajú priateľské vzťahy so strategickým partnerom, avšak Turecko podľa nich pokračuje v „jednostranných provokáciách“. Rozhodnúť o ďalšom smerovaní obchodných a hospodárskych vzťahov má EÚ v marci.

Únia sankčný rámec zaviedla vlani a doteraz naň zaradila dvoch popredných pracovníkov tureckej štátnej ropnej spoločnosti. O pridanie ďalších ľudí alebo subjektov rozhodnú členské štáty v najbližších týždňoch.

Grécky a cyperský tlak…

Na posilnenie sankcií tlačili už niekoľko mesiacov najmä Grécko a Cyprus, podľa ktorých turecký prieskum porušuje medzinárodné právo a ich námorné ekonomické zóny. Turecko to dlhodobo odmieta.

„Turecko sa, bohužiaľ, angažuje v jednostranných akciách a provokáciách a vyostrilo svoju rétoriku voči EÚ, členským štátom a európskym lídrom,“ uvádza sa v prijatých záveroch. Európski politici vyzvali Ankaru, aby trvalo zmiernila napätie v oblasti blízko cyperského a gréckeho pobrežia, kam striedavo vysiela a sťahuje späť svoju prieskumnú loď Oruc Reis.

Na snímke Oruc Reis, turecké prieskumné plavidlo. Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Cieľom je podľa lídrov začať rozhovory medzi Aténami a Ankarou, ktoré by situáciu trvalo vyriešili.

… ale aj zmierlivejší postoj

Kým Grécko a Cyprus za podpory Francúzska či Rakúska požadovali čo najtvrdší postup voči Turecku, ďalšie krajiny ako Nemecko či niektoré juhoeurópske štáty podporovali diplomatickejší variant. Vzhľadom na členstvo v NATO a dohode o migrácii považujú vzťahy s Tureckom za veľmi citlivé a nechcú ďalej zvyšovať napätie.

Lídri EÚ preto Ankaru uistili, že aj naďalej trvá ponuka na posilňovanie obchodných vzťahov, ak Turecko zmení svoj prístup vo východnom Stredomorí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet