Na hlavný obsah

USA i Kanada sa pripravujú na očkovanie

Obe krajiny schválili použitie vakcíny.

USA i Kanada sa pripravujú na očkovanie
Zamestnanci tlieskajú počas distribúcie krabíc s vakcínami proti koronavírusovej chorobe COVID-19 od firiem Pfizer a BioNTech. Foto: TASR/AP

Zdravotníci v Spojených štátoch sú od pondelka (14. 12.) pripravení začať s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. V nedeľu sa totiž začalo s distribúciou prvých stoviek tisíc dávok vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech. Vakcíny majú doraziť do 145 nemocníc a očkovacích centier po celej krajine, zatiaľ ale nie je jasné, kedy a kde dostanú vakcínu prví záujemcovia.

Mimoriadne použitie vakcíny schválil Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok (11. 12.), ako prví sa majú zaočkovať zdravotníci a obyvatelia domovov pre seniorov. Do konca roka má výrobca rozviezť 40 miliónov dávok vakcíny. Počas prvého štvrťroku budúceho roka má dve dávky očkovania nutného pre vytvorenie imunity proti ochoreniu COVID-19 dostať 100 miliónov ľudí, čo je skoro tretina obyvateľov Spojených štátov.

Prvé dávky vakcíny v nedeľu dopravili aj do Kanady. Premiér Justin Trudeau na twitteri zverejnil obrázok zachytávajúci vykladanie vakcín z lietadla. Kanadskí regulátori schválili vakcínu v stredu (9. 12.) a smeruje do 14 distribučných centier po celej krajine. Predpokladá sa, že prvou provinciou, v ktorej ju začnú aplikovať, bude Quebec. Provincia je pripravená očkovať obyvateľov dvoch domovov dôchodcov už v priebehu pondelka.

Trudeau zároveň vyzval Kanaďanov, aby naďalej nosili rúška, vyhýbali sa zhromaždeniam a sťahovali si vládnu aplikáciu, ktorá používateľov informuje, či boli v kontakte s pozitívne testovanými ľuďmi. „Je to dobrá správa,“ povedal premiér v súvislosti s príchodom vakcín. „Ale náš boj proti COVID-19 sa neskončil. Teraz, viac ako inokedy, pokračujme v našej bdelosti,“ dodal.

USA sú najviac zasiahnutá krajina na svete čo sa týka počtu infikovaných a úmrtí. Počet potvrdených prípadov nákazy podľa dát Univerzity Johnsa Hopkinsa prekonal hranicu 16 miliónov, smrteľných prípadov má krajina viac než 300 000. V Kanade sa doposiaľ infikovalo 460 000 obyvateľov a zomrelo ich 13 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet