Na hlavný obsah

Ústavné zmeny postavenia prokuratúry? Neakceptovateľné, tvrdia prokurátori

Návrh podľa nich vychádza z neznalosti veci.

Ústavné zmeny postavenia prokuratúry? Neakceptovateľné, tvrdia prokurátori
Poslanec Alojz Baránik (SaS). Foto: TASR

Zmena ústavného postavenia prokuratúry pozmeňujúcim návrhom v druhom čítaní, bez širšej diskusie odbornej verejnosti a prerokovania v Ústavnoprávnom výbore Národnej rady SR je neakceptovateľná, bezprecedentná a predstavuje podkopávanie základných princípov fungovania právneho štátu.

V súvislosti s návrhom koaličného poslanca Alojza Baránika (SaS) to konštatuje Rada prokurátorov SR. Návrh poslanca, ktorý predložil v rámci navrhovaných ústavných zmien v oblasti justície, definuje možnosť kontroly činnosti prokuratúry parlamentom a vládou. „Verejnú kontrolu nad činnosťou prokuratúry vykonáva parlament a vláda alebo v jej mene člen vlády,” píše sa v návrhu.

Podľa rady takýto návrh vychádza z absolútnej neznalosti jednotlivých právnych systémov prokuratúr a štátnych zastupiteľstiev v jednotlivých členských štátoch Európskej únie ako aj postavenia prokuratúry SR.

„Rada prokurátorov naviac upozorňuje, že takýto postup je mimoriadne nebezpečný aj vzhľadom na navrhovanú zmenu článku 125 odsek 4 ústavy, pretože takýto pozmeňujúci návrh by bol vylúčený aj z preskúmavania ústavnosti ústavným súdom,” dodala rada.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko