Na hlavný obsah

V Hongkongu zatkli opozičných aktivistov, sú medzi nimi aj traja bývalí poslanci

Je to ďalší zásah hongkonských úradov voči demokratickej opozícii.

V Hongkongu zatkli opozičných aktivistov, sú medzi nimi aj traja bývalí poslanci
Na fotografii z mája 2020 je bývalý prodemokratický poslanec Wu Chi-wai na proteste pred zastúpením čínskej centrálnej vlády v Hongkongu. Foto: SITA/AP

Osem hongkonských prodemokratických aktivistov vrátane troch bývalých poslancov tamojšieho parlamentu zatkli v utorok (8. 12.) v Hongkongu pre účasť na protivládnom proteste.

Všetci zadržaní sú podozriví z podnecovania, organizovania a účasti na „nedovolenom zhromaždení“ z 1. júla, za čo im hrozí trest odňatia slobody do päť rokov.

Polícia totožnosť zatknutých nezverejnila, len oznámila, že ide o osoby vo veku 24 až 64 rokov. Miestne médiá však informovali, že medzi zadržanými je aj bývalý poslanec a aktivista Leung Kwok-hung, približuje agentúra Reuters.

Vo väzbe okrem toho skončili aj ďalší exposlanec Eddie Chu, bývalý šéf hongkonskej Demokratickej strany Wu Chi-wai a aktivista Figo Chan, ktorý je organizátorom každoročných zhromaždení pripomínajúcich prechod Hongkongu z britskej pod čínsku správu.  

K utorňajšiemu zatýkaniu prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Spojené štáty uvalili sankcie na 14 vysokopostavených čínskych predstaviteľov v reakcii na novembrové rozhodnutie Pekingu o vylúčení prodemokratických zákonodarcov z hongkonského parlamentu.

Deň predtým, v pondelok 7. decembra, hongkonská polícia zadržala osem ľudí vo veku 16-34 rokov pre účasť na nedávnej demonštrácii na Čínskej univerzite v Hongkongu.

Masové protivládne protesty, ktorých účastníci protestovali proti zasahovaniu Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkong, sa na ostrove pravidelne konali od júna 2019. Trvali zhruba sedem mesiacov a zúčastnili sa na nich milióny ľudí.

Ustali až v dôsledku pandémie koronavírusu a po zavedení nového bezpečnostného zákona z 30. júna, ktorý umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia tresty odňatia slobody od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet