Na hlavný obsah

V krajinách OECD nezamestnanosť klesá, Slovensko razí opačnú cestu

Nezamestnanosť na celom svete ovplyvňuje koronakríza.

V krajinách OECD nezamestnanosť klesá, Slovensko razí opačnú cestu
Ilustračná snímka Foto: TASR

Nezamestnanosť v členských krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v októbri klesla zo septembrových 7,3 percenta na 7,1 percenta. Naďalej však bola dve percentá nad úrovňou z februára, čiže z obdobia pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Podľa OECD však údaje o poklese nezamestnanosti skreslilo to, že v USA a Kanade sa do práce vrátili ľudia, ktorí boli na nútenej dovolenke. Pracovníci na nútenej dovolenke sú tam evidovaní ako nezamestnaní, kým vo väčšine ostatných štátov sú zvyčajne stále považovaní za zamestnaných.

V eurozóne nezamestnanosť klesla len mierne, a to na 8,4 percenta. O 0,2 percentuálneho bodu alebo viac sa znížila vo Francúzsku, Lotyšsku, Luxembursku či Portugalsku. Naopak, o rovnakú hodnotu nezamestnanosť stúpla na Slovensku (na 7 %) a v Slovinsku (na 4,9 %).

V USA sa októbrová nezamestnanosť znížila o jedno percento na 6,9 percenta a takmer sa nezmenila v Kanade, kde zostala vo výške 8,9 percenta. Napríklad v Japonsku nezamestnanosť stagnovala na úrovni 3,1 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika