Na hlavný obsah

V obstarávaní testov sú nezrovnalosti, prvé dva termíny sa nestíhajú

Sulík by chcel nakúpiť testy s čo najväčšou špecificitou.

V obstarávaní testov sú nezrovnalosti, prvé dva termíny sa nestíhajú
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík počas príchodu na rokovanie vlády. Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Obstarať 16 miliónov antigénových testov bude možné najskôr k 16. decembru, povedal počas rokovania Ústredného krízového štábu minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ministerstvá hospodárstva a zdravotníctva sa aktuálne sporia o požadovanú kvalitu testov, čo celý nákup zdržuje. Tento spor by mala vyriešiť vláda na svojom stredajšom (2. 12.) zasadnutí.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré vypracovalo zadanie na nákup testov, požaduje citlivosť testov aspoň 96 % a hovorí o postačujúcej špecificite minimálne 97 %. Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) následne Sulíka dôrazne požiadal o nákup testov s maximálnymi možnými hodnotami špecificity a citlivosti. Tieto podmienky sú podľa ministra hospodárstva nekonkrétne a chaotické a pri tomto nejasnom zadaní sa chce vyhnúť akémukoľvek podozreniu na korupčné správanie. „Môže sa stať, že na stole budem mať test s 97 % špecificitou za tri eurá alebo 99 % špecificitou za 4 eurá a keď kúpim ten kvalitnejší, tak budem za podozrivého, prečo som kúpil drahší. Preto som zatiaľ zastavil nákup testov,“ povedal Sulík s tým, že s podmienkou premiéra súhlasí a je podľa neho úplne logická. „Momentálne mám ale zviazané ruky, lebo ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že stačí špecificita aj 97 %,“ dodal.

O prípadnej zmene svojho uznesenia by mala vláda rozhodnúť v stredu. Tá môže buď konkretizovať zadanie pre ministerstvo hospodárstva alebo o nákup 16 miliónov antigénových testov požiadať priamo ministerstvo zdravotníctva. „Termín 16. december vieme stihnúť, ak sa dohodneme na konkrétnych podmienkach. Ale musíme si švihnúť,“ doplnil minister hospodárstva.

Sulík dodal, že celoplošné testovanie nepovažuje za správny krok, a preto si myslí, že Slovensko aktuálne nepotrebuje nakúpiť také obrovské množstvo testov. „Po druhé si myslím, že testy by mal obstarávať ten, pod koho to patrí, čiže ministerstvo zdravotníctva alebo Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá už testy obstarávala. To, že to má obstarávať ministerstvo hospodárstva, považujem za truc podnik. Teraz už vyše týždňa trvá odborný spor medzi nami a ministerstvom zdravotníctva,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko