Na hlavný obsah

V Tigraji sa stále bojuje, o život prišli aj humanitárni pracovníci

V regióne uviazli desiatky z nich.

V Tigraji sa stále bojuje, o život prišli aj humanitárni pracovníci
Muži z Tigraja, ktorí utiekli pre konfliktom do Sudánu. Foto: SITA/AP

Dve medzinárodné humanitárne organizácie v piatok (11. 12.) informovali, že počas nepokojov vo federálnom štáte Tigraj na severe Etiópie prišli o život ich štyria zamestnanci.

Agentúra AFP spresnila, že obeťami sú traja pracovníci Dánskej rady pre utečencov (DRC), ktorí pracovali ako ochrankári a jeden zamestnanec Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

Od vypuknutia ozbrojených zrážok v štáte Tigraj je tam na potravinovú pomoc odkázaných odhadom 600 000 ľudí vrátane 96 000 utečencov z neďalekej Eritrey.

Vojenskú akciu proti jednotkám podporujúcim odporcov tigrajskej vlády nariadil predseda etiópskej federatívnej vlády Abiy Ahmed 4. novembra. V dôsledku bojov však v Tigraji uviazli desiatky humanitárnych pracovníkov. Výpadky v spojení v kombinácii s prísnymi obmedzeniami na vstup do Tigraja spôsobili, že humanitárne agentúry sa len veľmi ťažko dostávajú k informáciám a majú problém so zaistením bezpečnosti pre svojich zamestnancov v oblasti.

Premiér Abiy síce 28. novembra oznámil víťazstvo vládnych jednotiek nad protivládnymi vzbúrencami, ale OSN a ďalšie humanitárne agentúry tvrdia, že boje v oblasti pokračujú.

V tejto situácii Spojené štáty v noci na piatok uviedli, že podľa ich informácií eritrejské jednotky prekročili hranice s Etiópiou a pomáhajú vládnej armáde pri vojenskej operácii proti povstalcom.

Orgány oboch afrických krajín túto informáciu popreli. Spojené štáty ju však označili za dôveryhodnú a požadujú okamžité stiahnutie eritrejských vojakov.

Abiy je nositeľom Nobelovej ceny za mier za dosiahnutie mieru s Eritreou, pripomenul Reuters. Abiy totiž s eritrejským prezidentom Isaiasom Afwerkim podpísali mierovú zmluvu, ktorou sa v roku 2018 skončil dve desaťročia trvajúci ozbrojený konflikt. Obe vlády teraz považujú povstalcov z Tigraja búriacich sa proti vláde v Addis Abebe (TPLF) za spoločného nepriateľa.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje v utorok (8. 12.) informovala, že eritrejské jednotky vstúpili do Etiópie zrejme v polovici novembra cez tri pohraničné mestá na severe: Zalambessa, Rama a Badme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet