Na hlavný obsah

V Tokiu rýchlo pribúdajú infikovaní, nemocnice sú pod tlakom

Japonská metropola hlási doterajšie denné maximum prípadov.

V Tokiu rýchlo pribúdajú infikovaní, nemocnice sú pod tlakom
Ľudia kráčajú po známej obchodnej ulici v štvrti Harajuku v Tokiu 17. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Pre prudký nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom poskytujú nemocnice v Tokiu pacientom bežnú starostlivosť len s ťažkosťami, upozornili vo štvrtok (17. 12.) tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Japonská metropola za uplynulý deň zaznamenala 822 nových prípadov nákazy, čím už druhý deň po sebe prekročila doterajšie maximum. „Prítomnosť krízy si musíme uvedomovať viac ako nikdy… vírus nemá kalendár. Môže zasiahnuť kedykoľvek,“ uviedla tokijská guvernérka Juriko Koikeová.

Japonsko dosiaľ nenariadilo prísne lockdownové opatrenia a celkovo zaznamenalo menej prípadov nákazy ako iné krajiny. Dosiaľ hlásilo približne 187 000 prípadov infekcie a s nimi spojených 2 700 úmrtí. Japonský premiér Jošihide Suga vyzval obyvateľov, aby si premysleli cestovanie počas vianočných sviatkov a zrušil kampaň, ktorá propagovala vnútroštátny cestovný ruch.

Koikeová varovala, že ak sa bude situácia naďalej vyvíjať týmto smerom, v meste by čoskoro mohli zaznamenať 1 000 prípadov koronavírusu za deň. Tokio plánuje budúci rok hostiť olympijské hry, ktoré boli preložené pre pandémiu koronavírusu. Otvorenie olympijských hier sa má uskutočniť 23. júla 2021 a Koikeová podľa AFP minulý týždeň uviedla, že nevidí dôvod, pre ktorý by sa táto hromadná medzinárodná udalosť nemala odohrať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet