Na hlavný obsah

Vakcíny ani testy na COVID-19 nebudú v EÚ zaťažené daňou z pridanej hodnoty

Členské štáty o tom rozhodli jednomyseľne.

Vakcíny ani testy na COVID-19 nebudú v EÚ zaťažené daňou z pridanej hodnoty
Zdravotná sestra drží v ruke fľaštičku s dávkou vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech. Foto: SITA/AP

Európska komisia (EK) presadila nové opatrenia, ktoré členským štátom umožnia oslobodiť nemocnice, lekárov a jednotlivcov v EÚ od dane z pridanej hodnoty (DPH) pri nákupe vakcín proti koronavírusu a testovacích súprav. Uvádza sa to v utorkovom (8. 12.) vyhlásení Komisie.

Nové pravidlá prijali všetky členské štáty EÚ jednomyseľne. Ich cieľom je zabezpečiť jednoduchší a lacnejší prístup k nástrojom na prevenciu, diagnostiku a liečbu ochorenia COVID-19.

Príslušná dohoda medzi inštitúciami EÚ pomôže zaistiť to, aby sa vakcíny proti koronavírusu dali v celej Únii nakupovať bez DPH, pričom lacnejšie budú aj testovacie súpravy.

Vďaka týmto opatreniam budú môcť členské krajiny EÚ zaviesť dočasné oslobodenie od DPH v prípade vakcín a testovacích súprav, ktoré sa predávajú nemocniciam, lekárom a jednotlivcom, ako aj v prípade úzko súvisiacich služieb.  

Oslobodené budú aj ešte neschválené vakcíny

Momentálne môžu členské štáty uplatňovať znížené, ale nie nulové sadzby DPH na predaj vakcín, pričom znížené sadzby sa nevzťahujú na testovacie súpravy. Komisia v tejto súvislosti pripomenula, že intenzívne pripravuje nasadenie nových vakcín v EÚ. Prvé z úspešne testovaných vakcín čakajú na schválenie ich uvedenia na jednotný trh zo strany Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Aby mohli členské štáty okamžite konať, nové pravidlá pre DPH sa budú uplatňovať odo dňa nasledujúceho po ich zverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie. V platnosti zostanú do konca roka 2022 alebo dovtedy, kým sa nedosiahne nová medziinštitucionálna dohoda o návrhu nových pravidiel pre sadzby DPH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika