Na hlavný obsah

Vatikán mení tradičný vianočný program pápeža

Dôvodom sú talianske protipandemické opatrenia.

Vatikán mení tradičný vianočný program pápeža
Pápež František celebruje slávnostnú polnočnú svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 24. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Pápež František tento rok vzhľadom na nočný zákaz vychádzania, ktorý bude cez vianočné sviatky platiť po celom Taliansku, odslúži polnočnú omšu na Štedrý deň nezvyčajne skôr. Bohoslužba začne v Bazilike svätého Petra už o 19.30 h a nebude otvorená pre verejnosť.

V minulých rokoch začínala polnočná omša zvyčajne o 21.30 h, talianska vláda ale minulý týždeň rozhodla, že cez sviatky bude z dôvodu boja s pandémiou v krajine platiť od 22.00 do 5.00 h zákaz vychádzania. Cirkevný štát chce obmedzenia rešpektovať, a preto začiatok omše o dve hodiny posunie.

Vatikán tiež oznámil, že tradičné posolstvo Mestu a svetu (Urbi et Orbi), ktoré hlava katolíckej cirkvi každoročne prednáša na pravé poludnie na Prvý sviatok vianočný (25. decembra) z balkónu Baziliky svätého Petra, tento rok pápež prednesie vnútri chrámu. Vatikán tým chce predísť tomu, aby sa na námestí zhlukovali davy veriacich. Posolstvo si každý rok prídu tradične vypočuť tisíce veriacich.

Pápež bude slúžiť aj silvestrovské Te Deum a novoročnú bohoslužbu, oboch liturgií sa ale môže zúčastniť len úzky okruh ľudí. Vatikán bude všetky bohoslužby vysielať naživo na vlastných internetových stránkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet