Na hlavný obsah

Veľká Británia začala s hromadným očkovaním proti koronavírusu

Prvú vakcínu dostala deväťdesiatročná žena zo Severného Írska.

Veľká Británia začala s hromadným očkovaním proti koronavírusu
Zamestnanci nemocnice sa tešia s pani Margaret Keenanovou, ktorá bola zaočkovaná proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Veľká Británia v utorok (8. 12.) ako prvá krajina v západnej Európe začala s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Použije na to vakcínu vyvinutú firmami Pfizer a BioNTech, ktorú vláda schválila len minulú stredu (2. 12.). Krajiny Európskej únie čakajú na schválenie tejto vakcíny Európskou liekovou agentúrou.

S očkovaním sa v Británii začne v domovoch sociálnych služieb, kde zaočkujú klientov aj personál. Medzi prvými by mali byť ľudia vo veku okolo 80 rokov, ktorí sú počas pandémie koronavírusu najzraniteľnejší. Vakcináciu plánuje aj  94-ročná kráľovná Alžbeta II.

Prvou zaočkovanou bola 90-ročná žena zo Severeného Írska. Margaret Keenanová, ktorá budúci týždeň oslávi 91. narodeniny, vakcínu označila za „najlepší predčasný narodeninový darček“. Dostala tak prvú z 800 000 dávok, ktoré konzorcium firiem Pfizer a BioNTech dodá Británii v nasledujúcich týždňoch.  Do konca mesiaca by v krajine chceli zaočkovať až štyri milióny ľudí.

„Je to pre mňa veľké privilégium byť prvou osobu očkovanou proti ochoreniu COVID-19. Znamená to, že sa konečne môžem tešiť na stretnutie so svojou rodinou a priateľmi po takmer roku, ktorý som musela stráviť osamote,“ povedala po zaočkovaní pre BBC pani Keenanová.

Veľká Británia zatiaľ objednala 40 miliónov dávok. To umožní zaočkovať 20 miliónov ľudí, keďže vakcínu je potrebné podať v dvoch dávkach s odstupom dvoch týždňov. Podľa hovorcu vlády by malo byť v prvej polovici budúceho roka zaočkovaných 20 miliónov Britov.

Rakúsko zatiaľ hromadne testuje

V Rakúsku zatiaľ pokračuje hromadné testovanie, o ktoré ľudia neprejavili taký záujem, ako sa očakávalo. S testovaním sa začalo v piatok (4. 12.), v utorok sa má otestovať 40 000 policajtov.

V Bavorsku miestna vláda v nedeľu (6. 12.) schválila vyhlásenie núdzového stavu a v utorok o tom bude hlasovať krajinský snem. Opatrenie, ktoré zahŕňa aj zákaz malého pohraničného styku, by malo začať platiť v stredu (8. 12.).

Na očkovanie svojich občanov sa pripravuje aj Mexiko, jeho vláda má v utorok predložiť plán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet