Na hlavný obsah

Vicepremiér iba cez tlačovú správu predstavil novelu verejného obstarávania

Chaos a demontáž môjho úradu, tvrdí šéf ÚVO.

Vicepremiér iba cez tlačovú správu predstavil novelu verejného obstarávania
Na snímke zľava predseda ÚVO Miroslav Hlivák a podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina). Foto: TASR/ koláž RTVS

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) v stredu 9. decembra tlačovou správou predstavil novelu zákona o verejnom obstarávaní. Holý si od novely sľubuje rýchlejšie a transparentnejšie obstarávanie.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák ale tvrdí, že legislatívna zmena vnesie do verejných nákupov chaos. Podľa neho je v nej niekoľko sporných bodov a začne demontovať jeho úrad. Nepáči sa mu ani Holého spôsob informovania a tiež to, že návrh posunul do legislatívneho procesu pred vianočnými sviatkami.

Holý v tlačovej správe tvrdí, že dĺžka verejného  obstarávania v hodnote viac ako 20 miliónov eur trvá dnes v priemere 695 dní. „Po novom by sa tento čas skrátil už len na 275 dní,“ obhajuje novelu Holý a dodáva, že nový systém bude v súlade s európskymi smernicami a zjednoduší systém námietkových konaní.

Zaviesť sa má nový postup nakupovania pri podlimitných zákazkách, vzniknúť by mal štátny systém sledovania vývoja cien, zameraný na priemerné trhové ceny za nákupy verejnej správy. Plánované nákupy a predkladanie cenových ponúk bude od začiatku online a prístupné verejnosti. Od rozšírenia okruhu povinne zverejňovaných zmlúv v Centrálnom registri zmlúv zase očakáva zvýšenie transparentnosti.

Rozpor s paragrafmi

Všetky nákupy, aj tie, ktoré dnes ako zákazky s nízkou hodnotou nemusia byť online dostupné, budú po 14, respektíve 28 dňoch zverejnené a cez jedno miesto k nim môže predložiť cenovú ponuku každý, nielen oslovené subjekty tak, ako je to dnes pri zákazkách s nízkou hodnotou,“ upresnil vicepremiér.

Hlivákovi sa nepáči Holého neochota o novele otvorene komunikovať. Tvrdí, že je zrejmá aj z toho, že zmenu zákona oznámil pred Vianocami tlačovou správou s vetami, „ktoré sú v rozpore s paragrafmi v novele.“

Pán Holý neprezentuje realitu, ktorá nastane po novele. Verejné nákupy sa budú riadiť paragrafmi, ktoré nezaručujú transparentnosť.“

Miroslav Hlivák
predseda ÚVO

Hlivák pripomenul opozičnú minulosť členov vlády

Pripomenul, že súčasní vládni politici sa v časoch, keď boli v opozícii, obracali na ÚVO, ktorý ich podnety preskúmal a niekoľkokrát im dal za pravdu v tvrdení, že bol porušený zákon. Hlivák tiež skritizoval rušenie podlimitných zákaziek. Týkajú sa napríklad nakupovania tovarov, služieb alebo stavebných zákaziek za vysoké sumy bez súťaže. Úrady a obce tak budú môcť na priamo nakupovať stavebné práce až do 3,5 milióna eur a služby a tovary do 214 000 eur.

Znamená to, že nie všetci podnikatelia budú mať rovnaké príležitosti dostať sa k zákazkám a nebudú môcť v týchto zákazkách žiadať nápravu. Úrad navyše tieto zákazky nebude môcť skontrolovať,“ uviedol Hlivák s tvrdením, že novela obmedzuje činnosť ÚVO.

Holý tvrdí, že napriek obavám novela ÚVO neruší, zrušiť by sa mala rada úradu. Podľa Holého nemá po zmene konania opodstatnenie: „S úradom sa ale naďalej počíta ako s ústredným orgánom, pričom okrem kontrolnej a sankčnej činnosti, teda pokút, by mal mať svoje miesto v systéme riadenia fondov EÚ.

Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý a predseda NR SR Boris Kollár (obaja Sme rodina).Foto: TASR
Foto: TASR

Hlivák avizuje, že ÚVO bude novelu pripomienkovať a bude pokračovať v debate s Európskou komisiou. „Verím, že verejnosť bude venovať pozornosť debate okolo novely pána vicepremiéra, keďže ide o nastavovanie pravidiel, podľa ktorých bude štát nakupovať za peniaze nás všetkých,“ nádeja sa Hlivák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika