Na hlavný obsah

Vláda pracuje na Pláne obnovy Slovenska, zabojuje o takmer 6 miliárd eur

Slovenský plán sa zameriava na päť oblastí.

Vláda pracuje na Pláne obnovy Slovenska, zabojuje o takmer 6 miliárd eur
Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽANO) Foto: TASR

Slovensko by sa malo zamerať na obnovu, pretože zaostávame za vyspelými štátmi. V utorok (16. 12.) to v úvodnom slove v rámci verejnej diskusie k plánu obnovy uviedol minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Slovenský plán obnovy obsahuje dve časti – jednou sú investície a druhou reformy. Tie sú podľa Hegera potrebné na to, aby zmenili podstatu fungovania štátu. Víziami Slovenska sú inovatívna ekonomika založená na investíciách do vedy, výskumu, zelenej a digitálnej ekonomiky, moderný štát a zdravá krajina.

„Slovensko dlho spalo, reformy sme dlhé roky nevideli, čo sa odrazilo na výsledkoch,“ skonštatoval. Slovensko sa podľa neho prepadávalo v rôznych rebríčkoch a ako jediná krajina z postkomunistického bloku prestala dobiehať vyspelé krajiny EÚ. Plán obnovy by mal byť preto cestou, ako zvýšiť kvalitu života na Slovensku na úroveň Európskej únie (EÚ).

„Chceme mať inovatívnu ekonomiku, moderný a zdravý štát,“ povedal Heger. S odvolaním sa na silné dedičstvo priemyslu priblížil, že inovatívna ekonomika, ktorá je kľúčová pre napredovanie Slovenska, bude ťažiť zo základov, ktoré tu máme.

V prípade obnovy zdravotníctva chce Slovensko väčšinu prostriedkov vyčleniť na výstavbu a modernizáciu nemocníc, investíciami chce zlepšiť včasnosť a dostupnosť záchrannej služby ako aj starostlivosť o duševné zdravie.

„Sme v 21. storočí a kvalita služieb musí byť podstatne vyššia,“ vysvetlil Heger. Myšlienkou pripravovaného plánu je tiež zabezpečiť natoľko kvalitný život v krajine, aby Slováci nemuseli odchádzať za lepším do zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika