Na hlavný obsah

Vláda zmenila rozhodnutie, Sulík má kúpiť prvé štyri milióny testov do 17. decembra

Pôvodne ich mal obstarať už k 2. decembru.

Vláda zmenila rozhodnutie, Sulík má kúpiť prvé štyri milióny testov do 17. decembra
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: SITA/Úrad vlády SR

Rezort hospodárstva má zabezpečiť osem miliónov antigénových testov na zistenie ochorenia COVID-19 so špecificitou nad 99 %. Ako vyplýva z piatkového (4. 12.) uznesenia vlády, štyri milióny testov má Ministerstvo hospodárstva SR obstarať najneskôr do 17. decembra a ďalšie štyri milióny do 31. decembra tohto roka. Použiť sa majú podľa zadania ministerstva zdravotníctva za účelom ďalšieho hromadného testovania obyvateľstva.

Podľa pôvodného uznesenia vlády z polovice novembra mal rezort hospodárstva obstarať 16 miliónov testov, a to postupne k 2., 9., 16. a 31. decembru.

Minister hospodárstva Richard Sulík však v utorok (1. 12.) informoval, že ich nákup zastavil. Vysvetlil to tým, že premiér Igor Matovič (OĽANO) od neho chcel, aby pri nákupe testov zohľadnil maximálne hodnoty citlivosti a najmä špecificity testov. Zadanie od ministerstva zdravotníctva však hovorilo o postačujúcej špecificite vyššej ako 97 % a citlivosti viac ako 96 %.

„Môže sa stať, že na stole budem mať test so špecificitou 97 % za tri eurá a so špecificitou 99,5 % za štyri eurá. Keď zoberiem drahší, budem logicky vystavený otázke, prečo som kúpil drahší, keď ministerstvu zdravotníctva postačovalo 97 %,“ konštatoval s tým, že sa pri ich nákupe nechcel dostať do podozrenia.

Zmenou uznesenia vlády sa Sulíkovi rozviazali ruky na obstaranie antigénových testov potrebných na ďalšie hromadné testovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko