Na hlavný obsah

Vlhová a ďalší vystupujú zo Slovenskej lyžiarskej asociácie

Tej zanikol štatút národného športového zväzu.

Vlhová a ďalší vystupujú zo Slovenskej lyžiarskej asociácie
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej tím. Foto: TASR

Viacerí členovia Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) sa rozhodli pre opustenie asociácie. Celkovo je medzi nimi päť zo šiestich členov predsedníctva alpských disciplín a 46 športových klubov, ktoré v sebe združujú 1 317 členov. Zo SLA vystupuje aj najväčšia slovenská lyžiarska hviezda súčasnosti Petra Vlhová, informovala v utorok (1. 12.) Jana Palovičová, poverená vedením športového odvetvia alpských disciplín SLA.

Rozpad asociácie

„To, čo sa dlhodobo deje v slovenskej lyžiarskej asociácii, nemá so športom, s národom a ani s asociačným aspektom nič spoločné. Odchod z národnej asociácie znamená pre všetkých športovcov, trénerov a ich materské kluby vrchol frustrácie, beznádeje, ale aj veľké riziko,“ uviedla s tým, že tento krok prakticky znamená rozklad SLA. Okrem predstaviteľov alpských disciplín ide aj o odchod reprezentantov v zjazdovom, akrobatickom i trávovom lyžovaní.

„Ak ani dnes nezasiahnu kompetentní predstavitelia štátu, lyžovanie u nás skončí. Nevidíme žiaden relevantný záujem štátnych orgánov okrem dlhoročných výhovoriek, že si v konečnom dôsledku musíme pomôcť sami,“ dodala Palovičová. Na tento krok sa členovia SLA podľa nej odhodlávali dlho a boli o ňom informovaní všetci kompetentní. Palovičová zároveň vyzvala vedenie štátu, aby zastavil financovanie SLA a odobral jej štatút národného športového zväzu.

„Trápim sa dvanásť rokov. Som rád, že by sa malo niečo udiať. Štát by si mal uvedomiť, že nás nemôže riešiť jeden človek a ešte k tomu Talian (viceprezident SLA Marino Mersich, pozn.). Musí to skončiť. Musí začať riešiť šport, deti, juniorov,“ doplnil otec Petry Vlhovej Igor Vlha.

Kučera: Boj za očistu Slovenska pokračuje

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR hneď v utorok odobralo SLA štatút národného športového zväzu. Slovenské lyžovanie bude po dohode s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou dočasne patriť pod správu Slovenského olympijského a športového výboru. A to až dovtedy, kým sa nevymenuje nový národný športový zväz, ktorý by reprezentoval záujmy lyžiarskej rodiny na Slovensku.

„Boj za očistu Slovenska pokračuje a šport nie je výnimkou. Ak by orgány kontroly v športe fungovali tak, ako by mali a hrubo nezanedbávali svoju prácu a povinnosti, nemuselo by dochádzať k toľkým podnetom, či nezodpovedaným otáznikom. V SLA to už zašlo tak ďaleko, že takmer celé lyžiarske hnutie je rozhodnuté opustiť svoju národnú lyžiarsku asociáciu a prestúpiť do nového Zväzu slovenského lyžovania,“ informoval vládny splnomocnenec pre šport Karol Kučera na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport