Na hlavný obsah

Vo Wu-chane točila reportáže po prepuknutí nákazy, čínsku novinárku odsúdili

Niekoľko mesiacov drží hladovku.

Na štyri roky väzenia bola v pondelok (28. 12.) v Číne odsúdená bývalá právnička Čang Čan, ktorá v meste Wu-chan točila nezávislé reportáže po tamojšom prepuknutí nákazy koronavírusu. Súd ju uznal vinnou z „vyvolávania nepokojov“, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na jedného z jej obhajcov.

https://twitter.com/kylenabecker/status/1343463505312292864

Vo Wu-chane sa ochorenie COVID-19 prvýkrát objavilo koncom minulého roka a postupne sa odtiaľ rozšírilo do celého sveta. Peking čelí kritike, že nákazu sprvu tajil. Tridsaťsedemročná aktivistka a občianska novinárka Čang Čan sa do Wu-chanu vydala vo februári. V máji ju zatkli a teraz v Šanghaji aj odsúdili. Jej obhajcovia uviedli, že Čang drží už niekoľko mesiacov hladovku a je v zlom zdravotnom stave.

Podľa obžaloby Čang „posielala falošné informácie prostredníctvom textov, videí a ďalšími spôsobmi“. Používala k tomu napríklad Twitter, platformu Wech alebo službu YouTube. „Prijala ponuky na rozhovory od zahraničných médií Radio Free Asia a Epoch Times a záludne špekulovali o epidémii vo Wu-chane,“ píše sa v obžalobe.

Podľa mimovládnej organizácie Chinese Human Rights Defenders (CHRD) Čang vo svojich článkoch písala okrem iného o „zadržiavaní ďalších nezávislých reportérov a o prenasledovaní rodín obetí, ktoré chceli, aby vyvodili dôsledky zodpovedné osoby“.

https://twitter.com/AdamMilstein/status/1343438601527312385

Okrem Čang tento rok zadržali rad novinárov, ktorí sa vypravili do Wu-chanu informovať o okolnostiach prepuknutí nového typu nákazy. Už v januári bol zadržaný bývalý právnik a neskôr novinár Čchen Čchiou-š ‚. Li Ce-chua, ktorý odišiel za reportážami do Wu-chanu po zmiznutí prvého spomenutého, bol začiatkom februára tiež nezvestný, v apríli ho ale úrady prepustili. Obyvateľ Wu-chanu Fang Pin zmizol vo februári a odvtedy o ňom nie sú informácie.

Vo Wu-chane sa koronavírusom od začiatku epidémie nakazilo viac ako 50 000 ľudí a takmer 4 000 pacientov na ochorenie COVID-19 zomrelo. Pre rýchlo sa šíriacu nákazu čínske úrady Wu-chan na konci januára uzavreli a obyvatelia nesmeli dlhé týždne opúšťať svoje domovy. Znovu sa mesto začalo otvárať 8. apríla, prevádzka obnovila verejnú dopravu, žiaci sa vrátili do škôl a ľudia do práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet