Na hlavný obsah

Voľby by vyhral Hlas-SD, z aktuálnej koalície má najväčšiu podporu SaS

V prieskume agentúry AKO vedú odídenci zo Smeru-SD.

Voľby by vyhral Hlas-SD, z aktuálnej koalície má najväčšiu podporu SaS
Členovia strany Hlas-SD na čele s bývalým premiérom vlády Smeru-SD Petrom Pellegrinim. Foto: SITA

Ak by sa voľby do Národnej rady SR (NR SR) konali medzi 17. a 19. decembrom 2020, podľa agentúry AKO by ich vyhral Pellegriniho Hlas-SD so ziskom takmer 23 %, z aktuálnych koaličných strán by si najlepšiu pozíciu vybojovala SaS. Tá v prieskume získala 16,2 % a o dva percentuálne body predbehla aktuálne najsilnejšie koaličné hnutie OĽANO (14,2 %). Do parlamentných lavíc by zasadli poslanci siedmich politických strán a hnutí, mandát by tesne nezískali poslanci Za ľudí (4,7 %) a KDH (4,7 %).

Smer-SD by podľa prieskumu skončil na štvrtej priečke so ziskom 9 %, do parlamentu by sa dostalo aj Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 6,5 % hlasov. ĽSNS a Sme rodina majú podľa prieskumu zhodne podporu 5,7 % voličov.

Do parlamentu by sa okrem Za ľudí a KDH nedostali ani Vlasť (2,5 %), SNS (1,6 %) či Dobrá voľba (1,4 %). Roztrieštené strany zastupujúce maďarskú menšinu by mali zisky od 1,3 % (SMK-MKP a MKO-MKS) až po 0,5 % (Maďarské fórum).

Súčasná koalícia by v parlamente väčšinu nemala, získala by 67 kresiel. Najviac poslancov by mala strana Hlas-SD (43), nasleduje SaS (30), OĽANO (26), Smer-SD (17), Progresívne Slovensko (12), Sme rodina (11) a ĽSNS (11).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko