Na hlavný obsah

Vraha, ktorý francúzskemu učiteľovi odrezal hlavu, pochovali v Čečensku

Pohreb sa konal s najvyššími poctami.

Vraha, ktorý francúzskemu učiteľovi odrezal hlavu, pochovali v Čečensku
Demonštrant ukazuje na chrbte portrét zosnulého učiteľa dejepisu Samuela Patyho počas demonštrácie 18. októbra 2020 v Paríži. Foto: TASR/AP

Telo Abdullaha Anzorova, ktorý v polovici októbra vo Francúzsku brutálne zavraždil stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, pochovali cez víkend v Čečensku, odkiaľ pochádza jeho rodina. Ako v nedeľu (6. 12.) informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, útočníkovo telo previezli do Čečenska v sobotu (5. 12.).

Rozlúčka s ním v okrese Urus-Martan sa konala s najvyššími poctami. Na uložení tela do zeme sa zúčastnilo asi 200 ľudí, pričom do dediny, kde bol Anzorov pochovaný, polícia púšťala len miestnych. Na poriadok v obci dozeralo 65 policajtov, dodalo Echo Moskvy. Anzorov mal vo Francúzsku štatút utečenca – povolenie na pobyt mu vydali v marci tohto roku, krátko po tom, ako dovŕšil 18 rokov.

K vražde učiteľa Patyho došlo večer 16. októbra na predmestí Paríža. Motívom vraždy bolo to, že Paty v škole, kde učil zemepis a dejepis, na seminári o slobode vyjadrovania študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda zverejnené na jeseň v reedícii satirickým magazínom Charlie Hebdo, ktorá bola pre ne v januári roku 2015 terčom teroristického útoku.

Anzorova krátko po vražde učiteľa Patyho policajti zastrelili, pretože pri pokuse o zadržanie kládol aktívny odpor.

Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu primala k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti. Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil za teroristický útok aj vraždu učiteľa Patyho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet