Na hlavný obsah

Výbuch na letisku v Jemene neprežilo 25 ľudí

Nastal po pristátí vládneho lietadla.

Výbuch na letisku v Jemene neprežilo 25 ľudí
Ľudia utekajúci pred výbuchom na letisku v jemenskom Adene. (30. decembra 2020) Foto: SITA/AP

Mohutná explózia, ktorá v stredu (30. 12.) krátko po prílete lietadla s novovzniknutou vládou otriasla letiskom v jemenskom meste Aden, si vyžiadala najmenej 25 mŕtvych.

Bezpečnostní predstavitelia ďalej upresnili, že zranených je 110 ľudí. Počet obetí zrejme ešte narastie, keďže viacero zranených je vo vážnom stave. Nikto z vládneho lietadla zranenia neutrpel.

Podľa medzinárodne uznávanej jemenskej vlády vypálili šiitskí rebeli húsíovia, podporovaní Iránom, na letisko štyri balistické strely.

Zábery agentúry AP ukazujú, ako členovia vládnej delegácie vystupujú z lietadla, keď zrazu letiskom otriasol výbuch. Premiéra a ďalších po incidente rýchlo presunuli do miestneho prezidentského paláca.

Úrady neskôr informovali aj o ďalšom výbuchu neďaleko paláca. Saudmi vedená koalícia neskôr zostrelila dron s bombou, ktorý sa pokúšal zasiahnuť palác, informovala saudská televízia Al-Arabíja.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) informoval, že pri výbuchu zahynuli traja jeho pracovníci – dvaja Jemenčania a jeden Rwanďan, a ďalší traja utrpeli zranenia. Jemenská televízia Belqees zase oznámila, že pri výbuchu zahynul jeden z jej reportérov a podľa ministra informácií aj najmenej desať ďalších novinárov utrpelo zranenia.

Návrat po dohode so separatistami

Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov (OSN) pre Jemen Martin Griffiths označil výbuch za „neprijateľný akt násilia“ a prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter tiež poznamenal, že je to „tragická pripomienka“ toho, aké je dôležité neodkladne priviesť Jemen naspäť na cestu smerujúcu k mieru. Útok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Ministri sa do Adenu vracali po tom, ako minulý týždeň zložili prísahy po uzavretí dohody so separatistami z juhu krajiny. Jemenská vláda pracuje od vypuknutia občianskej vojny prevažne z exilu v saudskoarabskom Rijáde.

Prezident Abd Rabú Mansúr Hádí, ktorý žije v exile v Saudskej Arábii, oznámil zmeny vo vládnom kabinete tento mesiac. Tie mali byť dôležitým krokom k preklenutiu rozporov medzi jeho vládou a separatistami podporovanými Spojenými arabskými emirátmi.

Vymenovanie novej vlády bolo súčasťou dohody o rozdelení moci medzi Hádím a separatistami, ktorí požadujú obnovenie nezávislého južného Jemenu, ktorý existoval v rokoch 1967 – 1990.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet